Acılarla ve Anılarla Dolu 17 Ağustos

Dostlarım tarih 17 Ağustos 1999 bundan 23 yıl önce saatler sabaha karşı 03--02--yi gösterdiğinde son yılların en şiddetli depremiyle sarsıldık.

Marmayı vuran deprem felaketinin üzerinden 23 yıl geçti.17 Ağustos 1999 sabahından bu yana yaralar sarılmaya çalışılsa da 45 sanıye süren depremin insanların hafızasında bıraktığı derin izler tazeliğini hala koruyor.

Yüzyılın en büyük felaketi olan 17 Ağustos depreminin 23 yıldönümü 1999 yılının ağustos ayında 16 yı 17 ye bağlayan o bunaltıcı yaz gecesi saat 3 ü 2 dakika geçe hala hafızalarımızdan silinmeyen o gürültülü ve sarsıntıyla yıkıldık...

EVLERİMİZ İŞYERLERİMİZ HAYELLERİMİZ İSTİKBALİMİZ YIKILDI....

7--4-- Büyüklüğünde ki korkunç sarsıntıyla resmi kaynaklara göre Düzce de 270 kişi hayatını kaybetti.Bin 157 kişide yaralandı.İnsanlar evsiz işyersiz ve çaresiz kaldı..

Ne yazıkki daha yaralarımız sarılmadan acılarımız tükenmeden 12 KASIM 1999 DÜZCE merkezli depremi yaşadık.

Kış yaklaşıyor herkes sıcak yuvalarına kavuşalım derken Düzce olarak çok hazırlıksız yakalandık.Ve Ağustosta ağır hasarlı binalarımızda 1000 civarında DEPREM ŞEHİDİ verdik.

Mevlam birdaha o acı günleri insanlık alemine göstermesin...

Düzce mizin en faal sivil toplum kuruluşu Düzce Kırım Türkleri derneğimiz geçen yılın Eylül ayında 15 kişilik yönetim kurulu üyeleriyle birlikte farkındalık için AFAD il müdürümüz Ali Kartal beye bir bilgilenme ve nezaket ziyaretinde bulunduk.

Bizleri muhteşem misafir salonunda ağırladılar.Ayrılırken de manevi değeri çok yüksek olan AFET VE ACİL DURUM çantalarımızla toplu hatıra fotoğrafı çektirdik.

Müdürümüz Ali Kartal beyin bizi bu yoğunlukta ziyarete gelen tek sivil toplum kuruluşu olduğumuz iltifatı bizleri son derece mutlu etti.

AFAD şube müdürümüz Zeki Gürsoy beyefendi ikram edilen çaylarımız eşliğinde bizlere deprem,heyelan,sel, taşkın,çığ,yangın gibi felaketlerde ne gibi önlemler almamız gerektiğini görüntülü olarak anlattı.

Bizde anlatılanları nefesimizi tutarak dikkatle ve heyecanla pür dikkat dinledik,izledik.

Anlatım ve önerilerini dinledikçe doğa felaketlerinde toplum olarak ne büyük hataar yaptığımızı anladık ve çok hayıflandık.

Bu arada eğitmen Jale Çınar hanımefendinin de yakın ilgilerini anmazsak haksızlık olur.İlgilerine teşekkür ederiz.

Depremlerde çektiğimiz çilelerin toplumca yaptığımız hataların bedeli olduğunu bir kez daha ibretle anladık.

Dostlarım 1999 Marmara ve Düzce belediye meclis üyesiydim.

Depremlerden bir ay önce belediye meclisinde Gaziantep caddesine yedinci kat yapılması tartışmalarımızı hiç unutamıyorum.

Depremler öncesi Düzce mizde toplum olarak ÇOOOK HATALAR YAPTIK. ÇOOOK HEPİMİZ SUÇLUYUZ...

Maalesef Marmara ve Düzce depemlerin de mal ve mülk kayıpları en fazla mağdur olanlardanım.

Kırk saniyede kırk yıllık emeğimiz 16 daireli Tutkun apartmanımız altında Tutkun mobilya ve İpek mobilya mağazı hatalarımızın bedeli olarak depremlere feda ettik.

Depremler yıkmaz hatalı binalar yıkar ve öldürür gerçeğini çok geç anladık.

Keşke o yıllarda bu günlerdeki hayat tecrubelerimizi anlatacak AFAD gibi uyarıcı dostlarımız yol göstericilerimiz olsaydı.

AFAD ımızın tam donanımlı muhteşem devasa binasını,çağrı merkezini felaketlerde acıl karar birimlerini görünce içimize su serpildi.

Bir kez daha Allah ım vatanımıza,devletimize,cumhuriyetimize, demokrasimize zeval vermesin dedik AFAD gibi güçlü kuruluşlarımız olduğuna sevindik.

Ünuversitemizin tüm okullarımızın AFAD gibi bir niğmetten yararlanmalarını bilgilenmelerini diliyoruz..

AFAD eğitmenlerinin tecrubeleri çok önemli.Hepsi donanımlı bilgili vatan dostları güvenmemelerini öneririm.

Düzce Kırım Türkleri derneği olarak AFAD ımızın gösterdiği yakın ilgilerine teşekkür eder başarılarının devamını dileriz...

Burhan Tutkun...Sevgi saygı ve hürmetlerimle....

15 AĞUSTOS 2022....


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
15.08.2022
16:17

KEŞKE BU HASSAS GÖRÜŞLERİNİZİ İŞNİZDEDE GÖSTEREBİLSEDİN SATTIĞINIZ MALLARIN ARKASINDADA DURABİLSEYDİNİZ.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%63,64
RUHI GÜNER


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.