ENFLASYON MUHASEBESİ YILLIK YAPILMALIDIR

ENFLASYON MUHASEBESİ YILLIK YAPILMALIDIR

Enflasyon düzeltmesi, şirketleri oluşmayan kâr’dan vergi yüküyle karşı karşıya bırakmıştır. Bu yönde enflasyon muhasebesi uygulamasının yılda bir kez yapılmalı yatırım ve yatırımından satış geliri henüz oluşmayan bir şirkete vergi tahakkuk ettirilmemelidir. Aksi halde yeni yatırımlar yapılamaz hale gelir. Geçici vergi dönemlerinde uygulanan enflasyon düzeltmesi işin özüne aykırı olup küçük ve orta boy işletmelerini vergi ödemelerinde zora sokarak istihdam ve katma değer üretecek şirketleri olumsuz etkileyecektir.

Yatırım yapmış ve satış geliri henüz oluşmayan bir şirketten vergi tahakkuk ettirilmesi vergide adaleti yok eder. Satış geliri olmayan, fatura kesmemiş şirketin başkaca geliri yoksa vergiyi nasıl ödeyecek?  Örneğin, 50 milyon liralık makina alan şirke hiç fatura kesmemiş olsa bile enflasyon düzeltmesi sonucunda makina için yaklaşık 2,5 milyon lira vergi ödeyecektir.  Bu yönde cirosu 100 milyon liranın altında olan şirketler enflasyon düzeltmesinin dışında tutulması daha adaletli olur diye düşünüyorum.

2024 yılı ikinci geçici vergi dönemindeki enflasyon düzeltme muhasebesi şirketleri yatırımlarından vergi öder hale getirmiştir. Uygulanan bu enflasyon muhasebesinin firmaları olumsuz etkileyerek yatırım yapacak işletmeler için vergi yaratmıştır. Bu durum işletmeleri finansal açıdan zora sokacaktır.  Geçici dönemlerde yapılacak enflasyon düzeltmesi vergi matrahını özünden uzaklaştıracak ve beklenen vergi tahsilatı olmayacaktır

Üçer aylık geçici vergi beyannamelerinin ekinde verilen bilançonun hazırlanması teknik olarak mümkün değildir. Enflasyon muhasebesinin bilançosuyla gelir tablosunun gerçek değerlerine uyumlu olması yönünde uygulanmalıdır. Maliyenin vergi beklentisi olması gayet normaldir.  Ancak satışı olmayan maddi varlıklardan vergi alınması,  ticaret ve vergi anlayışına ters düşmektedir. İşte bu nedenlerden dolayı diyoruz, enflasyon düzeltmesi yıllık yapılmalıdır.

Dr. Fevzi Er


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.