Veliler Bizim Otobüsleri Tercih Etti

Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, toplu taşıma da değişikliğe gidilmesinin ardından günlük yolcu sayısının arttığını belirtti. 
 

Düzce’de geçtiğimiz yıllarda toplu taşıma modelinde değişikliğe gidildi. Değişikliğin ardından Düzce Belediyesi’nin de garanti parası vererek destek verdiği ulaşım modelinde günlük yolcu sayısında artış oldu. Ulaşım planları ile ilgili bilgilendirmelerde bulunan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “ Belediyelerin en önemli hizmet alanlarından birisi toplu taşımadır. Düzce’de her dönem önemli sorunlardan birisi olmuştur. Halk otobüsü hikayeleri vardır. Belediyenin aldığı otobüs hikayeleri vardır. Düzce için ilk yaptığımız işlerden birisi Düzce ulaşım master planı oldu. Düzce’nin hazırlandığı şu anda elimizde ilk meclis toplantısında bunu meclis üyelerimize arz edeceğiz. Sadece onlarla kalmayacağız. Sivil toplum kuruluşlarımızı çağıracağız. Çünkü toplu taşıma bütün şehri ilgilendiriyor. Ulaşım master planını tamamladık. Bunu meclis üyelerimiz ve stklar ile paylaşacağız” dedi. 
 

“Sistemin iyileştirilmesi gerekiyordu” 

Düzce’de toplu taşıma sisteminin iyileştirilmesi gerektiğini vurgulayan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “ Ulaşım master planı bu şehrin ana yolları ve tali yollarının çevre yollarının trafik akşını düzenleyen bir plan. Bu planı tamamladık. Bu planının bir parçası olarak, toplu taşıma sisteminin optimizasyon çalışmasını yaptık. Bunu da 10 ayda tamamladık. Bu optimizasyonda o tarihlerde Düzce’nin yolcu sayısı 22 bin ila 30 bin arasında değişiyordu. Biz toplam yolcu sayımızı 50 bin olarak maksimum 52 bine ulaşacağımızı ön görmüştük. O tarihlerde 30 bin ortalama yolcuyu 114 araç ile 6 metre araçlar ile taşıyabileceğimiz ortaya çıktı. Sabah akşam yoğun saatlerde servisle gün içerisinde 6 metre otobüslerin yeterli olduğu ortaya çıktı. Çünkü o tarihte ki toplu taşıma sistemimiz o günki fiyatlar ile yaklaşık 10 milyon lira zarar ediyordu. Düzcelilerin ödedikleri vergilerin bu zarar gitmemesi için bu sistemin iyileştirilmesi gerekiyordu. Burada bir çalışma yaptık. Kaç araç ile Düzce’nin yolcularını taşıyabiliriz, ne kadar büyüklük olmalıdır. Hatlar nasıl olmalıdır bunları araştırdık. 12 metre aracın o tarihlerde ki fiyatlarla söylüyorum kilometre başına 4 lira tüketimi vardı. 6 metre aracın kilometre başına tüketimi 2 lira idi. Ortalam fiyatları söylüyorum. Sabah akşam saatleri hariç normal saatlerde 12 metre otobüste olsa 6 metre otobüste olsa içerisinde 10 kişi oluyordu. Boş otobüslerdi. Buna son vermek istedik. 6 metre uzunluğunda ki otobüsleri biz esnaflara aldırdık. Biz onlara garanti parası ödüyoruz. Bu günlerde garanti parası ile ilgili bir iyileştirme yaptık. Bunu değiştirmek ile ne kazandık otobüslerin boyutları küçüldüğü için sefer sayıları sıklaştırıldı. Otobüsleri alanlar özel şahıslar olduğu için araçlara çok iyi bakıyorlar. Ne kadar yolcu taşırlarsa o kadar para kazanacaklar” ifadelerini kullandı. 
 

“Pandemiden sonra veliler bizim otobüsleri tercih etti” 

Korona virüs salgınının ardından  yakıt masraflarının artmasının ardından velilerin servisi bırakıp otobüsleri tercih ettiğini belirten Özlü, “ Bu yüzden biz özgün bir model kurduk. Düzce ulaşım aş modeli. Bu model ile otobüslerimiz Düzce’de toplu taşıma hizmeti veriyor. Ancak ilerleyen süreçte bugün bir sorun ile karşı karşıyayız. Bu özellikle yakıt fiyatlarının da artması ile birlikte bir çok veli servisler ile öğrencileri göndermek yerine bizim otobüsleri tercih eder duruma geldi. Çünkü biz 22 yaşına kadar bütün gençlerimizi kapsayan bir uygulama başlattık. Genç kart uygulaması başlattık. Genç kart 1 ay süre ile sınırsız biniş hakkı tanıyan belli bir abonman ücreti olan bir kart sistemi. Pandemiden sonraki süreçte velilerimiz servislerden çocuklarını alıp bizim otobüslerle okullarına gitmeyi tercih ettiler. Yolcu sayımız çok arttı. 46 bin. Şu anda otobüslerimizde yeterli sayıda otobüs olmama durumu var. Bunu fark ettik. 10 otobüs daha aldık. Yeni sisteme dahil ettik. 10 otobüs 6 metre, 5 otobüs 8.5 metre yani daha büyük aldık. 15 otobüs sisteme dahil ediyoruz. 5’i gelmek üzere. Sistem önümüzdeki süreçte biraz daha iyileşecek. Düzce’de insanların rahat bir şekilde seyahat edebilecekleri otobüs sayısı otobüs büyüklüğü kadar elimizde otobüs olacak. İlave destek araç vereceğiz. Düzcelilerin oturarak rahat bir yolculuk yapmasını sağlayacağız” şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
5.02.2023
21:43

Sayın başkanım yaklaşık 3.ooo adet s plakalı araç var bu araçları belli saatlerde belli hatlarda kullanabilirmisiniz...önerimdir

Katılıyorum   Katılmıyorum
%59,76
Necdet küçük
5.02.2023
16:06

DAHADA ARTAÇAK FAHA DA TERCİH EDİLEÇEK AMA BU ARAÇLAR ŞEHİR MEZARLIĞININ ÖNÜNDEN GEÇMİYOR BAŞVURU YAPMAMIZA RAĞMEN GEÇİRİLMİYOR MALESEF NEYSE YOLCU SAYISI STABİL KALSIN KİMSEDE EŞİNİ DOSTUNU ZİYARET EDEMESİN

Katılıyorum   Katılmıyorum
%63,41
DAHA DA ARTAÇAK AMA


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.