Kekeçoğlu "Sahte baldan uzak durun"

Kekeçoğlu "Sahte baldan uzak durun"

Kekeçoğlu

Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu, mısır şurubundan üretilmiş sahte balların sağlık açısından ciddi tehdit oluşturduğunu belirterek bu ürünlerden mutlaka uzak durulması gerektiğini söyledi.

 

Düzce Üniversitesi Düzce Meslek Yüksekokulu Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Arıcılık Programı ile Kariyer Geliştirme ve Mezun İzleme Uygulama ve Araştırma Merkezi iş birliğinde düzenlenen "Modern ve Geleneksel Tıbbın Geleceğinde Yeni Yaklaşımlar: Arıcılık ve Yeni Nesil Arı Ürünleri" başlıklı konferans, Sağlık Bilimler Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

 

Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinliğe, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma Geliştirme ve Uygulama Merkezi (DAGEM) Müdürü Prof. Dr. Meral Kekeçoğlu ve Aile Hekimi Dr. Yaşar Nurullah konuşmacı olarak katıldı.

 

Arı ürünlerinin geleneksel ve modern tıptaki yeri, üretim süreçleri ve sağlık alanındaki potansiyelinin bilimsel verilerle ele alındığı programda konuşan Kekeçoğlu, bal, propolis, bal mumu, apilarnil, arı sütü, arı zehri, api-air, pergol ve polen gibi arı ürünlerinin üretimi, depolanması, pazarlanması, kurutulması ve sağlıkta kullanımı konularına dikkat çekti. Özelikle deli balın yalnızca tıbbi amaçlarla hekim kontrolünde kullanılmasının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Kekeçoğlu, kestane balının dünya çapındaki değeri yüksek olmasına rağmen tanıtım eksikliği nedeniyle üreticilerin yeterince kazanç sağlayamadığını ifade etti.

 

Sağlıklı arı ürünlerinin uygun şartlarda saklanması gerektiğine de değinen Kekeçoğlu, "Bal ve diğer arı ürünlerini güneş ışığından uzak, oda sıcaklığında ve kuru ortamlarda muhafaza etmeliyiz. Mısır şurubundan üretilmiş sahte ballar sağlık açısından ciddi tehdit oluşturmaktadır; bu ürünlerden mutlaka uzak durmalıyız" şeklinde konuştu.

 

Etkinliğin diğer konuşmacısı Dr. Yaşar Nurullah ise, arı ürünlerinin mitolojik çağlardan günümüze kullanım alanlarını ve tıpta bilimsel çalışmalarla desteklenen etkilerini aktardı. Arı ürünlerinin; polen, propolis, arı sütü gibi ürünlerin; solunum yolu hastalıkları, sindirim sistemi rahatsızlıkları, diyabet, kanser tedavisi ve sporcu sağlığı gibi pek çok alanda kullanımına dair bilgiler veren Nurullah, modern tıbbın, geleneksel ve tamamlayıcı tıptan uzak durma eğiliminde olduğunu ancak bilimsel çalışmalar sayesinde bu yaklaşımın değişmekte olduğunu belirtti.

 

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından sona erdi.


 

Kekeçoğlu "Sahte baldan uzak durun"


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
23.04.2025
22:20

Sayın hocalarımıza bu aydınlatmaları için teşekkürler, ben biraz eleştirisel olacağım. Öncelikle ilk olarak, vatandaş kendi üretmediği süre sahte bal ve gerçek balı anlayamaz, ikinci olarak üreticinin bazı eksikler nedeniyle kazanç sağlayamadığını söylüyor, ancak piyasada bir kilo kestane balı( tanıdık olmak şartıyla 2800 TL (3250- 3500 TL) aldım, çiçek balını 1500 TL civarı değişiyor, propolis ve polen için eyvallah sık olmamakla ara ara alabiliyoruz, arı sütünü zaten mümkün bile değil, yani bal üreticisi bence gayet güzel kazanıyor, ben arı ürünlerine kendi harcadığım dan biliyorum. Yani millet mısır şurubu mu, balmı alıyorum diye düşünürken haliyle mecburen para ağır basıyor.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%53,33
Allah yardımcımız olsun


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.