Festivalin Üçüncü Gününde Sanat ve Akademi Buluştu

Festivalin Üçüncü Gününde Sanat ve Akademi Buluştu

Festivalin Üçüncü Gününde Sanat ve Akademi Buluştu

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen Düzce Valiliği himayelerinde, Düzce Belediyesi, Düzce Üniversitesi ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde düzenlenen, “I. Düzce Konuralp Uluslararası Film Festivali”, üçüncü gününde de gerçekleştirilen etkinliklerle sinema sanatına ilgi duyan akademisyenleri, öğrencileri ve sinemaseverleri bir araya getirdi.

Festivalin üçüncü gününe; Düzce Vali Yardımcısı Haluk Çakmak, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk, farklı şehir ve üniversitelerden akademisyenler, öğrenciler ve sanatseverler katılım sağladı.

 

Belgesel Yapımına Akademik Bakış

Günün ilk oturumu, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aytekin Can’ın “Sevmek Lazım” film gösterimi ile başladı. Film gösteriminin ardından “Okuldan Perdeye Bir Belgesel Hikayesi: Üniversitede Belgesel Üretimi” başlıklı söyleşisinde konuşan Prof. Dr. Aytekin Can, geçmiş yıllarda gerçekleştirdiği projelerden yola çıkarak belgesel üretim sürecine dair kapsamlı bir değerlendirme sundu. Ekip çalışmasının önemi, bütçe planlamasının gerekliliği ve üniversite ortamının üretkenliğe sunduğu katkılara değinen Prof. Dr. Aytekin Can, akademik bilginin sahaya aktarılmasında belgesel üretiminin rolüne dikkat çekti.

Dijital Çağda Sinema Üretimi

Programın ikinci oturumunda ise İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ümit Sarı ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Öğr. Gör. Yusuf Tekke, “Dijitalde Film Yapmak” başlıklı atölye çalışmasında davetli konuşmacı olarak yer aldı. Sinemanın tarihsel sürecinden, ekipmanların ve kameraların günümüze kadar geçirdiği değişim ve dönüşümün dijitalleşmenin sektöre etkileri bağlamında ele alındığı oturumda konuşan Doç. Dr. Ümit Sarı, yapay zeka teknolojilerine değinerek görüntü üretiminin geldiği noktaya ışık tuttu.

 

Katılımcılara üniversite ortamının entelektüel birikim sağlama, eleştirel düşünce geliştirme ve çok yönlü bakış açısı kazandırma işlevi hatırlatan Doç. Dr. Ümit Sarı, dijital ortamda üretim sürecinin fiziksel zorlukları azaltması ve zaman kısıtını ortadan kaldırması gibi avantajları da değerlendirdi.

 

Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü öğrencilerin yoğun ilgiyle takip ettiği festival programı; Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi’nden Arş. Gör. Korhan Topcu’nun “Gözlerin” başlıklı film gösterimi ile devam etti.

Hollywood’dan Düzce’ye: Ustalık Sınıfı

Programın öğleden sonraki oturumunda ise Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’nden Öğr. Gör. Dr. Meral Açıkgöz’ün moderatörlüğünde, film yönetmeni Şahin Micheal Derun, “Ustalık Sınıfı: Hollywood’dan Görsel Efektler” başlıklı söyleşisiyle izleyicilerle buluştu.

 

Öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği, keyifli bir atmosferde geçen oturumda Şahin Micheal Derun, sinemanın sadece kamera karşısındaki oyunculardan ibaret olmadığını, görsel efektler gibi teknik alanların da bu sanatın bir parçası olduğunu belirtti. Anlatacak bir derdi olanların sinema yapabileceğini belirten Derun, yapay zeka teknolojilerinin sinema sektöründe yeni kapılar açabileceğini dile getirerek, “Değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir.” sözünü hatırlattı.

 

Unutulmaz Bir Yerli Komedi: Dondurmam Gaymak

Günün son oturumunda ise, Türk sinemasının unutulmaz yapımlarından biri olan Dondurmam Gaymak adlı film izleyicilerle buluştu. Büyük ilgi toplayan film gösteriminin ardından, filmin yönetmeni Yüksel Aksu ile keyifli bir söyleşi gerçekleştirildi.

 

Hikaye anlatmanın insanın doğasında var olabilecek bir eğilime dikkat çeken Aksu, “Ben çocukluğumdan beri bu içgüdünün peşinden gittim. Hikaye anlatmanın içinde büyüdüm.” sözleriyle anlatıcılıkla kurduğu bağı aktardı.

 

Çeşitli alanlarda deneyimi olduğunu belirten Aksu, sinema ve televizyon sektöründe ise iyi öyküler yerine, kendisine özgü anlatılar üretmeyi tercih ettiğini ifade etti. Anadolu kültürünün ve yerel yaşamın eserlerine yön verdiğini belirten Aksu, “Benim için önemli olan; bana ait olan, içinden çıktığım kültürü sinemaya yansıtmak, Dondurmam Gaymak da bu yaklaşımımın bir ürünüdür.” ifadelerini kullandı.

 

I. Düzce Konuralp Uluslararası Film Festivali ‘nin üçüncü günü, soru-cevap bölümünün ardından, Vali Yardımcısı Haluk Çakmak’ın davetli konuşmacılara plaket ve belge takdimiyle sona erdi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.