Deprem Bölgelerinde Yaşayanlara Hayati Uyarı

Deprem yıkıcı etkisinin yanı sıra yer küre hareketleri ile yeryüzüne çıkan radon gazı ile kanser de yapabiliyor. Özellikle deprem bölgelerinde hasarlı evlerin zeminlerinde oluşan çatlaklardan ve kullanılan kuyu sularına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Murat Acat, uyarılarda bulundu.


Meydana gelen depremlerin ardından toprakta ve yapılarda oluşan çatlaklardan yeryüzüne çıkan radon gazı aynı zamanda kuyu sularında da yoğun şekilde bulunuyor. Radon gazı sismik aktivitenin yoğun olduğu bölgelerde daha fazla görülüyor ve insan sağlığını tehdit ediyor. Doç. Dr. Murat Acat, Amerika’da yapılan çalışmalarda yüz hastadan ikisinin radon gazına maruz kalınması nedeniyle kanser olduğunu belirterek, “Akciğer kanseri ile radon gazı arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Amerika’da yapılan çalışmalarda yüz hastadan ikisinin radon gazına maruz kalınması sonucunda kanser olduğunu biliyoruz” dedi.


Acat özellikle, bodrum katlarda yaşayanların evlerini sık sık havalandırmaları gerektiğini vurgulayarak, “Özellikle depremlerin yaşandığı ve yer altı sularının yoğun olarak kullanıldığı şehirlerde ev ortamlarında radon gazının daha yüksek olduğunu biliyoruz. Özellikle bodrum katı olan evlerde deprem nedeni ile çatlak oluşmuşsa bu evler sık sık havalandırılmalı. Düzce’de yaşayan, bodrum katında kalan ve duvarlarında çatlaklar olanlar evlerini sık sık havalandırmalı. Evlerde kuyu suyu kullanılmamasını da tavsiye ediyorum” diye konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
6.02.2023
17:34

bilgi için çok teşekkürler hocam..Rabbim akıl vermiş.tedbir bizden. takdir Rabbimden.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%60,53
hanife
4.02.2023
19:27

VAKİT SAAT GELDİ Mİ YAPAÇAK BİR ŞEY YOK

Katılıyorum   Katılmıyorum
%62,96
STS


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.