Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin ev sahipliğinde Akçakoca Sempozyumu düzenlendi. “Akçakoca Geleceğini Planlıyor” konu başlığıyla ilçenin konuşulduğu toplantıya, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, DÜ Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, kurum temsilcileri ve akademisyenlerin yanı sıra vatandaşlar da büyük ilgi gösterdi.
Düzce Üniversitesi Akçakoca Bey Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin düzenlediği Akçakoca Sempozyumu geniş bir katılımla Akçakoca’da gerçekleştirildi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, DÜ Rektör Prof. Dr. Nedim Sözbir, iş dünyası temsilcileri, akademisyenler ve çok sayıda vatandaşın katıldığı sempozyumda Akçakoca’nın geçmişi, bugünü ve potansiyeline yönelik yatırımlar tartışıldı.
Toplantının açılışında konuklara hitap eden Düzce Valisi Selçuk Aslan, Akçakoca’nın turizm potansiyeline vurgu yaparak hizmet sektörü, deniz turizmi ve yatırımların artırılması konusunda kurumlar arası iş birliklerinin devam edeceğini belirtti.
“AKÇAKOCA FINDIK İLE BİLİNİR AMA TURİZM KENTİDİR
Sempozyumun açılışında konuşan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise Akçakoca’nın tarım kültüründe katma değerin artırılması ve bu çalışmaların eğitim kapsamında yürütülmesi gerektiğini belirterek; “bundan 4 yıl önce Düzce’nin tamamını kapsayan bir çalışma yaptık. Bunu Türkiye’nin önde gelen ekonomi ve teknoloji yazarlarının, iş adamlarının katılımıyla yaptık. Önümüzdeki 50 yıl Düzce tarımda, turizmde, sanayide ve ticarette hangi yöne gitmeli diye tartıştık. Bu çalışmamızı Akçakoca özelinde biraz özetlemek istiyorum. Akçakoca için tarım dediğimizde fındık. Fındık dışında bu topraklarda bir şey yapmak zor. Tarımdan elde ettiğimiz gelirin %80’den fazlasını fındıktan sağlıyoruz. Yapmamız gereken şey, birim başına verimliliği artıracak çalışmalar yapmaktır. Aslında benim görüşüm, Akçakoca deniz turizminde ilerlemelidir. Bakın Antalya yokken Akçakoca vardı. Akçakoca’nın turizmde değişim yaşaması gerekiyor, burası kimlik sahibi olan bir yer” ifadelerini kullandı.
“AKÇAKOCA ÖĞRENCİ İÇİN MÜTHİŞ BİR YER”
Düzce Üniversitesi kampusunun genişlemesi gerektiğini vurgulayan Başkan Özlü, yeni bir kampus inşası ile Akçakoca’nın her konuda büyük bir değişim yaşayacağına inandığını belirtti ve şunları söyledi: “Ben iki konuya vurgu yapmak istiyorum; birincisi turizm yatırımları diğeri ise üniversite. Gönlüm arzu eder ki; Akçakoca’da Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan büyük yani 1000 ya da 1500 dönüm arazi tahsisi alalım. Şimdiki fakültenin etrafında hep özel mülkler var, bunun kamulaştırması imkansız. Düzce Üniversitesi’nin kampüsü iki yerde de olsun. Çünkü Akçakoca bir öğrencinin çok rahat yaşayabileceği bir yer. Deniz var, turizm var. Akçakoca bizim için ayrı bir kategoridedir. Mesela bakın; Tarihi Akçakoca Cezaevi için bir çalışma yürütüyoruz ve orayı kısa zaman içinde kütüphane şeklinde düzenleyecek, hizmete açacağız. Sayın valimizin katkıları ile Akçakoca Bey konakları çalışmaya devam ediyor. Yine otelin işletmesi de devam ediyor. Eğitim ve turizm bu ilçe için iki öncelikli konu bunun altını çizmek istiyor, bu organizasyonda emeği olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ediyorum.”
AKÇAKOCA’NIN ÖZELLİKLERİ HER AÇIDAN TARTIŞILDI
Programın devamında Akçakoca’nın sahip olduğu özellikler, geliştirilmesi gereken alanlar ve uygulanacak stratejiler konuşuldu, davetlilerden öneriler alınarak bilimsel araştırmalar da tartışıldı. Sempozyumun ilk günü akademisyenlerin anlatımlarının ardından sona erdi.