Düzce Valiliği, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan sıcaklık verileri ve artan yangın riski nedeniyle, 1 Temmuz – 30 Eylül 2025 tarihleri arasında ormanlara girişlerle ilgili önemli kısıtlamalar getirdi. Alınan karar kapsamında Düzce genelinde yalnızca belirli orman parkları ve tabiat parklarında piknik ve rekreatif faaliyetlere izin verilecek.
Valilikten yapılan açıklamaya göre, orman yangınlarını önlemeye yönelik alınan tedbirler doğrultusunda, yetkili kurumlar dışında hiçbir kişi ve grubun ormanlık alanlara girişi yasaklandı. Sadece ekli listede belirtilen alanlarda, 10.00 – 19.00 saatleri arasında yer ateşi yakmamak kaydıyla, mangal, semaver, piknik tüpü ve barbekü kullanılarak piknik yapılmasına izin verilecek.
Piknik Yapılmasına İzin Verilen Alanlar:
Orman Parkları:
-
Cumayeri: Avlayan Köyü
-
Kaynaşlı: Bıçkıyanı Köyü, Gırgınçayırı
-
Çilimli: Çilimli Millet Bahçesi
-
Gümüşova: Gümüşova
-
Merkez: Üçköprü, Tatlıdere
-
Gölyaka: Kaledibi Çınar, Bakacak
-
Akçakoca: Dandere 1. Devlet Ormanı
-
Yığılca: Harmantepe, Saklıkent Şelalesi
Tabiat Parkları:
-
Gölyaka: Aydınpınar Şelalesi, Güzeldere Şelalesi
-
Merkez: Korugöl, Samandere Şelalesi
Bu alanlar dışında kalan ormanlık bölgelerde ateşli piknik yapılması tamamen yasaktır. Sadece yetkili idarenin uygun görmesi durumunda ateşsiz piknik yapılmasına izin verilebilecek.
Diğer Yasaklar Şunları Kapsıyor:
-
Ormanlık alanlarda kamp, çadır kurma ve karavanla konaklama yasaktır (kamping işletmeleri hariç).
-
Bahçe atığı, anız ve bitki örtüsü gibi maddelerin yakılması, çoban ve avcı ateşi dahil her türlü ateşin yakılması yasaktır.
-
Düğün ve benzeri organizasyonlarda havai fişek, dilek balonu gibi yangına sebep olabilecek malzemelerin kullanımı yasaktır.
Avlak avlanma izin belgesi bulunan avcılar ile bakanlık görevlisi eşliğinde yapılan av organizasyonları bu yasaktan muaf tutulacak.
Alınan kararın amacı, hem vatandaşların can ve mal güvenliğini korumak hem de doğayı olası yangınlardan korumaktır. Kararlara uymayanlar hakkında, Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesi kapsamında idari yaptırımlar uygulanacaktır.