Düzce Valiliği tarafından, kamuda etiğe dayalı bir yönetim sisteminin oluşturulmasına katkı sunmak amacıyla program düzenlendi. Kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ile personeline yönelik düzenlenen ve “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” konferansını da içeren programa, Düzce Belediyesi Meclis Başkan Vekili Av. Ali Dilber ile başkan yardımcıları da katıldı.
Düzce’de “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” konulu konferans düzenlendi. Düzce Valiliği koordinasyonunda, Düzce Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen programa, Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör başta olmak üzere, Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce Belediyesi Meclis Başkan Vekili Av. Ali Dilber, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir, Kamu Görevlileri Etik Kurulu üyeleri, Düzce Belediyesi ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri ve personelleri katıldı.
DİLBER: 10 TEMEL İLKE ÜZERİNDEN HİZMETLERİMİZİ HAYATA GEÇİRİYORUZ
Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Düzce Belediyesi Meclis Başkan Vekili Av. Ali Dilber, Kamu Görevlileri Etik Kurulu’nun son derece önemli ve gerekli bir kamusal görev üstlendiğine dikkat çekerek, halka hizmet ederken, dürüstlükten, tarafsızlıktan, şeffaflıktan, nezaketten, saygıdan, amaçlarla müşire bağlılıktan hiçbir koşulda vazgeçemeyeceklerini vurguladı. Her kademedeki idarecinin etik kurala uyması gerektiğini kaydeden Dilber, “Vatandaşlarımız bizlerden hizmet talep ederken, aynı zamanda tarafsız ve dürüst olmamızı da bekliyor. O halde öncelikle bizlerin kamu yönetiminde belirlenmiş tüm etik kurallara bütünüyle uymamız, tüm çalışanlarımızı da bu yönde teşvik etmemiz ve denetlememiz gerekiyor. Kamu hizmetinde vatandaşla doğrudan ilişki ve iletişim içinde olan belediyelerin etik kural konusunda çok daha titiz davranması bir zarurettir. Bu yüzden Dr. Faruk Özlü’nün önderliğinde Düzce Belediyesi olarak belirlediğimiz 10 temel ilke üzerinden kamusal sorumluluğumuzu ve hizmetlerimizi hayata geçiriyoruz. Elbette öncelikli olarak insanı merkeze koyuyor ve hemşehrilerimizin memnuniyetini esas alıyoruz. 10 temel ilkemiz doğrultusunda hizmet ederken, vatandaşlarımızın bize olan güvenlerini boşa çıkarmamak için şeffaf ve hesap verebilir bir yönetim tarzını benimsiyoruz” ifadelerini kullandı.
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nedim Sözbir ise bir yönetim sisteminin başarıya ulaşabilmesi için yalnız hukuki düzenlemelere değil, aynı zamanda etik kurallara bağlılığın da önemine işaret etti. Sözbir, “Bu bağlamda etik ilkeler yalnızca bireysel sorumluluk üzerinde kurumsal bir kültürün oluşmasına ve bu kültürün sürdürülebilirliğine katkı sağlamaktadır” diye konuştu.
Düzce Valisi Selçuk Aslan da, kamu hizmetinin kamu görevlilerine verilmiş bir emanet olduğunu belirterek, “Bizler bu emanetin bilincinde olarak kamu hizmetlerini etkin, verimli ve dürüst bir şekilde yönetmeli ve görevlerimizi yerine getirirken mesleki ilke ve standartlara bağlı kalmalıyız” şeklinde konuştu.
GÜNGÖR: AMAÇ, KAMU YÖNETİMİNDE VE TOPLUMDA GÜVEN VE DÜRÜSTLÜĞÜ HAKİM KILMAK
Ardından kürsüye çıkan Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör ise kamuda etiğe dayalı bir yönetim sisteminin oluşturulması amacıyla, kamu görevlilerinin uymaları gereken etik davranış ilkelerini belirlemek, uygulamayı gözetmek ve kamuda etik kültürünü yerleştirmek üzere çalışmalar yapmak ve bu konuda yapılacak çalışmalara destek vermekle görevlendirildiklerini kaydetti.
“Günümüzde uluslar arası değerlendirmelerde etik davranış ilkelerinin varlığı ve uygulama düzeyine ilişkin göstergeler önemli yer tutmaktadır” diyen Güngör, şöyle konuştu: “Etik davranış ilkeleri ile ulaşılmak istenen amaç; kamu yönetiminde ve toplumda yolsuzluğu ve genel olarak yozlaşmayı önlemek, güven ve dürüstlüğü hakim kılmaktır. Yönetim sisteminin kalitesi, etik davranış ilkelerinin uygulanma ve yerleşme düzeyi ile yakından ilgilidir. Bu nedenle kamu görevlileri, hizmetin gerektirdiği yetkinliğe sahip olmalı, yetkilerini adil, doğru, dürüst, tarafsız ve tutarlı bir şekilde kullanmalı, etik davranış ilkelerinden ödün vermemelidir.”
Açılış konuşmalarının ardından gerçekleştirilen konferansta, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İnayet Aydın, “Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Etik kavramı, etik karar verme, etik ikilemler ve kamu etiği alanında önemli bilgiler veren davetli konuşmacı, “Hepimiz birbirimizin etiğine muhtacız” diyerek etiğin öneminin altını çizdi.
Düzce Üniversitesinde gerçekleştirilen konferansın ardından Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı ve Danıştay 23. Başkanı Zerrin Güngör ile Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyeleri, Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü’yü de makamında ziyaret etti.