Kredi kartı borç sarmalı büyüyor

Kredi kartı borç sarmalı büyüyor

Kredi kartı borç sarmalı büyüyor

Kredi borçlarındaki artış hız kesmeden devam ediyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) 29 Kasım 2024 tarihli verilerine göre, bireysel kredi kartı kullanımı yükseldi. Vatandaşlar, günlük harcamalarını karşılamak veya acil ihtiyaçlarını gidermek için kredi kartlarına başvuruyor. Ancak bu borçlar, vatandaşların bütçesinde ağır bir yük oluşturuyor. Birçok kişi, ödeme güçlüğü yaşadığı bu dönemde, borç yükünden kurtulacağı günlerin hayalini kuruyor. 

Tgrthaber.com Ekonomi Editörü İrem Çınar’a konuşan ünlü avukat Mustafa Zafer, kredi kartı kullanımındaki artışın nedenlerini değerlendirerek çarpıcı veriler paylaştı. Zafer, "Son bir yılda kredi kartı kullanımı %70 oranında arttı. Geçen yılın aynı döneminde 1 trilyon 43 milyar 637 milyon lira olan kullanım, bu yıl 1 trilyon 744 milyar 564 milyon liraya yükseldi" dedi.

Zafer, bu artışı şu sözlerle açıkladı:

"Sıkı para politikası ve sıkı likidite koşullarının uygulamaya konulması, yetmeyen maaşlar ve çarşı pazar fiyatlarında yaşanan reel enflasyon gibi nedenlerden dolayı kredi kartı kullanımında önemli miktarda bir artış yaşandı."

BDDK’nın 26/09/2024 tarihinde aldığı kararla kredi kartı borçları için 60 aya kadar yapılandırma imkânı sağlandı. Ancak yüksek faiz oranlarının vatandaşların borç yükünü artırdığına dikkat çeken Zafer, "Bireysel kredi kartlarına ilişkin karar tarihi itibarıyla, dönem borcunun ödenmesi gereken asgarî tutarı ödenmemiş olan bireysel kredi kartlarının mevcut borç bakiyelerinin kart hamilleri tarafından talep edilmesi durumunda en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yapılandırılabilmesine; kredi kartı yapılandırma borcunun yüzde 50’si ödeninceye kadar ilgili bankaca kart hamiline tahsis edilen kredi kartlarının limitinin arttırılmaması, ihtiyaç kredilerine ilişkin ise karar tarihinden önce kullandırılan ve karar tarihi itibarıyla anapara ve/veya faiz ödemelerinin tahsili 30 günden fazla geciken ihtiyaç kredilerinin borç bakiyelerinin, borçlu tarafından işbu karar tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde talep edilmesi durumunda, en fazla 60 ay ile sınırlı olmak üzere yeniden yapılandırılabilmesine karar verilmişti. Söz konusu düzenleme özü itibariyle vatandaşın borçlarını yapılandırmak için çok büyük bir fırsat verirken bir yandan da yapılandırmada talep edilen yüksek faiz oranları nedeniyle içinde bulunulan borç sarmalı ne yazık ki ciddi miktarda artmakta" şeklinde konuştu. 

Ayrıca Zafer, "Kredi kartı yapılandırmalarında aylık akdi faiz oranı %3,11 olarak belirlenirken, 25 bin TL altındaki işlemlerde yüzde 3,80, 25-150 bin TL arasında yüzde 4,55, 150 bin TL üzerindeki işlemlerde ise yüzde 5,05 gecikme faizi uygulanıyor" dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.