Türk Eximbank, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) iş birliğiyle hayata geçirdiği İhracat Destek Finansmanı Programı’nı, TCMB tarafından gerçekleştirilen mevzuat güncellemesini müteakip uygulamaya aldı.
Türkiye ekonomisinin lokomotif gücü olan ihracatın desteklenmesine yönelik önemli bir adım daha atıldı. Türk Eximbank, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) iş birliğiyle hayata geçirdiği İhracat Destek Finansmanı Programı’nı, TCMB tarafından gerçekleştirilen mevzuat güncellemesini müteakip uygulamaya aldı. İhracat odaklı büyümenin önünü açmayı hedefleyen bu kapsamlı program, katılım finans ilkelerine uygun yapısıyla, Türkiye’nin ihracat merkezli kalkınma hedeflerine güçlü bir katkı sağlayacak.
Katılım esaslı finansman programı uygulamada
Yapılan açıklamaya göre, 2025 yılının ilk üç aylık döneminde Katılım Bankaları, 14 milyar 612 milyon dolarlık ihracat hacmine ulaşarak toplam ihracatın yüzde 9,5’ini karşıladı. Katılım finans sistemi, sadece istikrarlı büyümesiyle değil, aynı zamanda dijitalleşme ve teknoloji transferi gibi stratejik alanlara sunduğu katkılarla da Türkiye’nin küresel ticaretteki konumunu güçlendiren önemli bir aktör hâline geldi.
Bu yükselen ivmeyi daha da desteklemek ve Katılım Bankalarının ihracattaki payını kalıcı şekilde artırmak amacıyla, Türk Eximbank yeni döneme yönelik kapsamlı bir adım attı. Türkiye’nin ihracat hamlesine katkı sağlamak, döviz kazandırıcı hizmetleri desteklemek ve reel sektörün küresel pazarlarda daha güçlü bir şekilde yer almasını sağlamak amacıyla, Türk Eximbank tarafından yürütülen Katılım Bankaları aracılığıyla İhracat Destek Finansmanı Programı (Program), uygulamaya alındı.
Söz konusu program, katılım finans ilkelerine uygun şekilde kurgulanmış yapısı, kapsamlı uygulama çerçevesi ve güçlü kurumsal iş birliği modeliyle, Türkiye ekonomisinin itici gücü olan ihracatçı firmalara Türk lirası cinsinden finansman sunuyor. Türk Eximbank, bu stratejik finansman modeliyle, sadece finansal kaynak sağlamakla kalmamakta; aynı zamanda katılım finans sisteminin reel sektördeki etkinliğini artırmayı ve ihracatçının finansmana erişimini kolaylaştırmayı da hedefliyor.
Genişleyen kapsam, güçlenen hedef kitle
Açıklamaya göre, yeni düzenleme ile birlikte; Türkiye’de yerleşik ihracatçılar, imalatçı-ihracatçılar, Dış Ticaret Sermaye Şirketleri ve Sektörel Dış Ticaret Şirketleri (DTSŞ ve SDTŞ) ile serbest bölgelerde faaliyet gösteren üretici ve satıcı firmalar programdan doğrudan yararlanma imkânına kavuştu. Bunun yanı sıra, turizm, taşımacılık, mühendislik, sağlık ve yazılım gibi döviz kazandırıcı hizmet sektörlerinde faaliyet gösteren firmalar da program kapsamında finansmana erişebilecek, bu sayede daha rekabetçi bir yapıya kavuşabilecek
Program, ihracat potansiyeli taşıyan tüm sektörlere yönelik olarak tasarlanmış olup, ihtiyaç duyulan finansman desteğini katılım finans ilkeleri doğrultusunda, Katılım Bankaları aracılığıyla sağlıyor. Böylece hem üretim hem hizmet odaklı işletmelerin yurt dışı pazarlara açılması ve sürdürülebilir büyüme sağlaması hedefleniyor.
Her zaman Türk ihracatçısının yanında olduklarını vurgulayan Türk Eximbank Genel Müdürü Ali Güney yaptığı açıklamada şunları söyledi:
"Sağladığımız finansmanlar ile ihracatçılarımızın güçlü adımlarla ilerlemesine ve ülkemizin ihracat odaklı büyüme modeline katkı sunmaya devam ediyoruz. Bilindiği gibi uzun bir süredir finansman çeşitliliğimiz içinde Murabaha (Kar Beyanı ile Satım), Eser (İstisna) ve Katılım Esaslı Alacak Sigortası (KEAS) gibi katılım finans ilkelerine yönelik enstrümanlar da var. Mevcut ürünlerimizin Faizsiz Bankacılık ilke ve Standartları ile uyumlu hale getirilmesi faaliyetleri kapsamında ise Faizsiz Sevk Öncesi İhracatın Finansmanı Programı ve Faizsiz Finansal Kiralama Programı ürünleri ile ihracatçılarımıza sunulan finansman imkanlarını genişlettik. Şimdi de Katılım Bankaları Aracılığıyla İhracat Destek Finansmanı Programı’nı uygulamaya aldık. İhracat odaklı büyümenin önünü açmayı hedefleyen bu kapsamlı programın, katılım finans ilkelerine uygun yapısıyla, Türkiye’nin ihracat merkezli kalkınma hedeflerine güçlü bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Bu vesile ile TCMB, Türkiye Katılım Bankaları Birliği ve her bir katılım bankamızla ayrı ayrı olarak ihracatımızın ve ihracatçımızın desteklenmesi noktasında yıllara dayanan iş birliğimizin artarak devam etmesinden dolayı memnuniyetimizi dile getirmek istiyorum. Türkiye’de ihracatın finansmanında lider konumda olan Türk Eximbank olarak gerek vade gerekse maliyet açısından sağladığımız uygun finansman desteği ile Türk ihracatçısının uluslararası alanda rekabet gücüne katkı sağlamaya devam edeceğiz."
Katılım finans sektöründen güçlü katkı
Türkiye Katılım Bankaları Birliği Genel Sekreteri İsmail Vural, programın sektörel önemine vurgu yaparak şu açıklamalarda bulundu:
"İhracatın finansmanında katılım finans sisteminin daha etkin bir şekilde rol almasını hedefleyen bu program, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından tahsis edilen kaynakların Türk Eximbank aracılığıyla Katılım Bankalarına ve reel sektörde faaliyet gösteren ihracatçı ile döviz kazandırıcı hizmet sunan firmalara yönlendirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu sayede, ülkemizin ihracat potansiyelinin artırılmasına katkı sağlanırken, aynı zamanda katılım finans ilke ve standartlarına uyumlu bir finansman mimarisi tesis edilmiştir.
Programın tasarımı ve uygulanma sürecinde esas alınan şeffaflık, uyum, risk paylaşımı ve ilke temelli yaklaşım; katılım finans sektörünün etik ve sorumlu bankacılık anlayışıyla ne denli örtüştüğünü bir kez daha ortaya koymaktadır. Ürün kapsamında işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesi planlanmakta olup, web servis entegrasyonunun tamamlanmasına kadar geçici başvuru süreçleri de tanımlanmıştır. Bu ürünün hayata geçirilmesinde katkı sağlayan başta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Türk Eximbank olmak üzere tüm Katılım Bankalarımıza ve teknik düzeyde emek veren tüm paydaşlarımıza şükranlarımı sunuyorum."