Rahim Kanseri

Pek çok kanser türünde olduğu gibi, insanların neden rahim kanserine yakalandığını her zaman bilemeyiz ama bazı faktörler riski artırır.

Rahim Kanseri

Rahim, hamilelik sırasında bebeğin büyüdüğü yerdir. İçi boş, ters çevrilmiş bir armut büyüklüğünde ve şeklindedir. Dişi üreme sisteminin bir parçasıdır. Karın bölgesinde, mesane ile rektum arasında yer almaktadır. Serviks yoluyla vajinaya bağlanır. Vücudun diğer kısımları gibi rahim de hücre adı verilen küçük 'yapı taşlarından' oluşur. Rahim kanseri, bu hücreler anormal bir şekilde bir yumru veya tümöre dönüştüğünde başlar. Kadın üreme sisteminde en sık görülen kanserdir. Kadınlar, transseksüel erkekler ve interseks kişiler de dahil olmak üzere rahmi olan herkes bu kansere yakalanabilir.

Rahim kanseri, endometriyal kanser, rahim sarkomu veya rahminizde ortaya çıkabilecek diğer nadir kanser türlerine atıfta bulunabilir. Ancak insanlar genellikle "endometriyal kanser" ve "rahim kanseri" terimlerini aynı şekilde ele alırlar. Bunun nedeni, endometriyal kanserlerin rahminizde oluşabilen diğer kanserlerden çok daha yaygın olmasıdır. Rahim kanseri, rahimdeki sağlıklı hücrelerin değişip kontrolden çıkarak tümör adı verilen bir kitle oluşturmasıyla başlar. Bir tümör kanserli veya iyi huylu olabilir. Kanserli bir tümör kötü huyludur, yani büyüyebilir ve vücudun diğer bölgelerine yayılabilir. İyi huylu bir tümör büyüyebilir ancak genellikle diğer vücut bölgelerine yayılmaz.

Rahim Kanseri Tedavileri Nelerdir?

Rahim kanseri için spesifik tedavi, aşağıdakilere dayanarak doktorunuz tarafından belirlenecektir.

  • Genel sağlık ve tıbbi geçmişiniz
  • Hastalığın kapsamı
  • Belirli ilaçlara, prosedürlere veya terapilere karşı toleransınız
  • Hastalığın seyri ile ilgili beklentiler
  • Fikriniz veya tercihiniz

Tedavi seçimi, kanserin sadece endometriyumda mı yoksa rahmin veya vücudun diğer bölgelerine yayılmış mı olduğu evresine bağlıdır. Çoğu insan önce ameliyatla tedavi edilir. Bazılarının ek tedaviye ihtiyacı olabilir. Genel olarak, endometriyum kanseri olan kişilerin tedavisi aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerir.

Ameliyat

Rahim kanseri için en yaygın tedavi şekli, rahim ve rahim ağzının cerrahi olarak çıkarılmasıdır. Bu işleme total histerektomi denir. Fallop tüpleri ve her iki yumurtalık da alınırsa buna bilateral salpingo-ooferektomi denir. Yumurtalıklar, kanserin büyümesine neden olabilecek bir hormon olan östrojen ürettiğinden, kanserin tekrarlama riskini azaltmak için genellikle yumurtalıklar alınır. Ameliyat, karında bir kesi (laparotomi) veya anahtar deliği ameliyatı (laparoskopik cerrahi) kullanılarak gerçekleştirilebilir. Genel anestezi verilmektedir. Prosedür sırasında, kanser yayılmışsa veya pelvisinizdeki lenf düğümlerini çıkarmak için cerrah ek doku alabilir.

Tedaviden önce menopoza girmemiş ve daha sonra bilateral salpingo-ooforektomi geçiren kadınlar için, yumurtalıklarının alınmasıyla menopoza gireceklerdir. Bu nedenle, ameliyatın doğurganlığınızı nasıl etkileyeceği konusunda endişeleriniz varsa tedaviye başlamadan önce uzmanınızla konuşmanız önemlidir. Tedavi ekibi, iyileşmeniz sırasında kısa bir süre için yük kaldırmaktan, araba kullanmaktan ve cinsel ilişkiden kaçınmak da dahil olmak üzere, ameliyattan sonra kendinize nasıl bakmanız gerektiği konusunda size tavsiyede bulunacaktır.

Radyasyon Tedavisi

Rahim kanseri için, radyasyon tedavisi genellikle hastalığın tekrarlama şansını azaltmak için ameliyattan sonra ek bir tedavi olarak kullanılır. Buna adjuvan tedavi denir. Bazı durumlarda, diğer sağlık durumları büyük bir ameliyat için yeterince iyi olmadığınızı gösteriyorsa ana tedavi olarak radyasyon tedavisi önerilebilir.

Kemoradyasyon

Yüksek riskli endometriyal kanser, tedavi bittikten sonra kanserin geri gelme şansını azaltmak için genellikle kemoterapi ile harici ışın radyasyon tedavisi ile tedavi edilir. Radyasyon tedavisi kemoterapi ile birleştirildiğinde kemoradyasyon olarak adlandırılmaktadır. Kemoterapi ilaçları, kanser hücrelerini radyasyon tedavisine karşı daha duyarlı hale getirir.

Hormon Tedavisi

Östrojen ve progesteron gibi hormonlar vücutta doğal olarak üretilen maddelerdir. Hücrelerin büyümesini ve aktivitesini kontrol etmeye yardımcı olurlar. Bazı rahim kanserleri büyümek için östrojen veya progesterona bağlıdır. Bunlar hormona bağımlı veya hormona duyarlı kanserler olarak bilinir. Bazen hormon tedavisi ile tedavi edilebilir. Hormon tedavisi, özellikle düşük dereceli bir kanser ise yayılmış veya tekrarlamış rahim kanseri için önerilebilir. Ameliyat yapılmamışsa bazen ilk tedavi olarak da sunulur.

Kemoterapi

Kemoterapi, kanser hücrelerinin büyümesini öldürmek veya yavaşlatmak için kullanılır. Amaç sağlıklı hücrelere mümkün olan en az zararı vererek kanser hücrelerini yok etmektir. 

-Kanseri kontrol etmeye ve semptomları hafifletmeye çalışmak için ameliyat veya radyasyon tedavisinden sonra kanser geri geldiğinde,

-Belirli rahim kanseri türleri için,

-Kanser hormon tedavisine cevap vermiyorsa,

-Kanser ilk teşhis edildiğinde pelvisin ötesine yayılmışsa,

-Radyasyon tedavisi sırasında veya radyasyon tedavisinden sonra kemoterapi kullanılabilir.

Rahim Kanserinin Risk Faktörleri Nelerdir? 

Pek çok kanser türünde olduğu gibi, insanların neden rahim kanserine yakalandığını her zaman bilemeyiz ama bazı faktörler riski artırır.

Rahim kanseri için risk faktörleri şunları içerir:

  • 50 yaşın üzerinde olmak
  • Fazla kilolu veya obez olmak
  • Hiç hamile kalmamış olmak
  • Rahim duvarının normalden daha kalın olması (endometriyal hiperplazi)
  • Yüksek tansiyon
  • Diyabet
  • Ailede rahim, meme veya bağırsak kanseri öyküsü
  • Sadece östrojen içeren hormon replasman tedavisi görüyor olmak
  • Meme kanseri tedavisi için tamoksifen kullanmak

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.