PET/BT akciğer kanserinde tedaviyi şekillendiriyor

PET/BT akciğer kanserinde tedaviyi şekillendiriyor

PET/BT akciğer kanserinde tedaviyi şekillendiriyor

Günümüzün en önemli sorunlarından biri olan kanserde erken teşhis hayat kurtarıyor. Erken teşhis için de belirtileri takip etmek ve teknolojinin sunduğu fırsatları değerlendirmenin büyük önem taşıdığını belirten  Nükleer Tıp Uzmanı Prof. Dr. Oktay Sarı, bu hastalıkta erken evrelemeye yardımcı olan PET/BT’nin öneminden bahsetti.

 

Kanserin, genellikle kanser öncesi bir lezyondan kötü huylu bir tümöre ilerleyen çok aşamalı bir süreç olduğunu ve normal hücrelerin tümör hücrelerine dönüşmesinden kaynaklandığını söyleyen Nükleer Tıp Bölümü’nden Prof. Dr. Oktay Sarı, "Akciğer kanserleri, Türkiye Kanser İstatistikleri Raporuna göre ülkemizde erkeklerde en sık görülen kanser türü olup tüm kanser vakalarının yaklaşık yüzde 30’unu oluşturmaktadır. Yılda yaklaşık olarak 40-45 bin yeni vaka eklenmektedir" dedi.

 

Biyopsi öncesinde yapılıyor

Akciğer kanserlerinde kitle ya da nodül adı verilen küçük kitlelerin bilgisayarlı tomografideki görüntüleme bulgusu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oktay Sarı, "Ancak kitlenin iyi ya da kötü huylu olduğunu anlamak için biyopsi yapılması gerekir. Biyopsi öncesinde yapılan PET/BT (Pozitron Emisyon Tomografisi/Bilgisayarlı Tomografi) görüntülemesi ile hem kitlenin kötü huylu olup olmadığına dair önemli ipuçları elde edilir hem de eğer kanser mevcut ise tüm vücutta dağılımına bakılır’’ diye konuştu.

 

Tanı, evreleme ve tedavi planında kullanılıyor

"Onkolojide tanı, evreleme, tedavi planlaması ve tedaviye yanıtın değerlendirilmesinde teknoloji önemli bir rol oynuyor" diyen Prof. Dr. Oktay Sarı, "Bu konuda hekimlere en fazla PET/BT destek oluyor ve böylece tedavinin yönü belirlenebiliyor. PET/BT, kanserin hücresel düzeydeki metabolik aktivitesini ve anatomik yapısını aynı anda görüntüleyerek, hekimlere yüksek doğrulukta bilgiler sunar" ifadelerini kullandı.

 

 

PET/BT biyopsiye öncülük ediyor

Erken tanı ne kadar önemliyse hastalığın yaygınlığının belirlenmesinin de doğru tedavinin verilebilmesi amacıyla o kadar önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Oktay Sarı, şöyle devam etti: "Tümör hücrelerinin diğer dokulara göre daha fazla glikoz kullanması prensibine dayalı olarak yapılan PET/BT görüntülemede kanser tanısı yüksek doğrulukta konmuş olur. Biyopsiye öncülük yapması, en uygun biyopsi lokasyonunu belirlemesi ve hastalığın evrelendirilmesi gibi diğer faydalar da sağlayabiliyor" dedi.

 

Akciğer kanserinde önemli bir araç

Biyopsi gibi girişimsel bir işlem öncesinde yapılan PET/BT’nin hasta ve hekime zaman kazandıran ve süreç yönetimini kolaylaştıran bir görüntüleme yöntemi olduğunu ifade eden Prof. Dr. Oktay Sarı, şu bilgileri verdi: "PET/BT’nin gelişen teknoloji sayesinde önemi giderek artmaktadır. Erken evrede hastalık tespitinin ve sürecin hızlı yönetilmesinin etkin bir tedavi için gerekli olduğu akciğer kanserinde PET/BT önemli bir tanı aracıdır’’ ifadelerini kullandı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.