Düzce'de Bir Tek Çöp Ziyan Olmayacak

Sayın bakanımız Faruk Özlü nün davetiyle Sayın Feride Ömür hanfendi nin denetiminde Düzce Kırım Türkleri yönetim kurulu ve üyelerimizle Düzce mize yapılan hizmetleri güzellikleri görmek için çok güzel ve mutlu olduğumuz bir gün yaşadık.35 kişilik yönetim ve üyelerimizle.

Belediyemiz önünden çıkılan gezimizin ilk durağı Sayın bakanımız ve başkanımız Faruk Özlü nün eseri olan Muhteşem YENİ İTFAİYE siyle başladık.İtfaiye amirimiz sayın CANER POLAT ın yeni binayı gezdirmesi ve itfaiyenin görevlerini anlatması bilgilendirmesi bizleri mutlu etti.

Düzce nin merkezi çoban mevkii--- eski otogarın olduğu yer---uygun görülüen itfaiyemiz merkezdeki yangınlara trafik, kazalara, her türlü canlıları kurtarmaya sadece yedi dakika gibi yakın bir zamanda ulaşabiliyor larmış..Konuralp te ve bahçeşehir de de birimleri varmış.17 yeni itfaiye aracını görünce Düzce miz adına gururlandık.

Oradan cumhuriyyet mahallesinde son teknolojiyle yapılan Türkiye nin yedinci bilim merkezinin sorumlusu inşaat mühendisi sayın SERKAN YILMAZ ın sunumuyla bilgilendik.Yedi yaşından doksan yaşına kadar kadar bilime meraklılarına hizmet edeceğini mücdelediler.

Buradan Düzce li İHALARI SİHALARI yapacak SELÇUK BAYRAKTAR lar yetişecek dediklerinde çok duygulandık gözlerimiz yaşardı çok gururlandık Düzceli olarak.

Yolumuz oradan Düzce belediyesinin kontrolünde Hecinler köyünde yapılan katı atık entegre tesisine gittik.

Düzce belediyesi temizlik işleri müdürümüz sayın EMRAH GÜLMEZ bu muhteşem tesisiın günde bin ton işleme kapatasitesi olduğunu şu anda Düzce ve ilçelerinin üçyüz ton çöpünü geri dönüşümle enerjiye dönüştürüldüğünü çevre illerinde çöplerini buraya bırakmak istediklerini öğrendik.

Bize verdikleri buroşürlerdeki bilgileri sizlere aktarmayı bir Düzce sevdalısı olarak aynen aktarmak istedik.

Oradan çıkan enerjiyle ısıtılan seranın çileklerine ve yol boyundaki çiçeklere,güllere,lavanta bahçelerine hayran kaldık..Dayanamadık çileklerin tadına baktık.

Şimdi sizlere Düzce Belediyesi Kapalı Katı Atık Enteğre Tesisinin bilgilerini sunacağım...

ELLİ MİLYON TL LİK DEV YATIRIM--

100 KİŞİLİK YENİ İSTİHDAM ALANI..

70 OOO KİŞİNİN ENERJİ İHTİYACININ KARŞILANMASI.

ÇEVREYE DUYARLI SÜRDÜRELEBİLİR ÜRETİM.

--------------ÇEVREYE DUYARLI------------

Düzce belediyesi ekiplerince toplanan çöpler, Düzce belediyesi kapalı katı atık entegre tesisi ne ulaştığında kamyonlarımız önce kantar alanına alınacak ve gramı gramına tartılıp çöpler kayıt altına alınacak.

-----------ŞEHRİN SAKİNLERİNE KARŞI SORUMLU-------

Açık havayla temas ettirilmeyen çöpler direkt olarak kapalı ayrıştırma alanlarına dökülerek ayrıştırma işlemi için yönlendirilecek.

-----------HER ADIMI ÖZENLE DÜŞÜNÜLMÜŞ---------

Düzce sokaklarına geri dönmek için hareket eden araçlarımız sterilize edilip tekerlerine kadar yıkanıp hizmete tertemiz bir şekilde devam edecek.

-------------SÜRDÜRÜLEBİLİR--------

Proje alanının içinde bulunan sera alanlarında yetişen çiçekler ve meyve,sebze gibi ürünlerse,Düzce halkı için yıl boyunca üretilmeye devam edilecek.

-------------AYRIŞTIRMA SÜRECİ--------

Öncelikle birinci aşama olarak kağıt,cam, karton ve metal gibi atıklar ayrıştırılacak...Ayrıştırılan atıklar ekonomiye geri kazandırılmak üzere başka bir yolculuğa çıkacak.

--------------ENERJİ ÜRETİMİ-------------

İkinci aşamada ise çöpün en büyük bölümü olan organik atıklar, formantosyon tesisine aktarılacak.

Fermantosyon tesislerinde ortaya çıkarılan metan gazı, gaz motorlarına yönelecek Düzce halkına elektirik olarak geri dönecek.

Üçüncü aşamada ise ATY olarak adlandırılan atıklar türetilmiş yakıtlar, çimonto,sektöründe kullanmak üzere geri dönüştürülecek.

Sonuç olarak Düzce belediyesi kapalı atık entegre tesisi ile birlikte Düzce de güzel bir gelecek için,sürdürülebilir bir hayat için,temiz bir çevre için büyük bir adım atılmış olacak.

DÜZCE DE BİR TEK ÇÖP BİLE ZİYAN OLMAYACAK....

Feride Ömür hanım eşliğinde oradan Düzce mizin medarı iftiharı 2500 yıllık konuralp kazılarını arkoolog sayın KORAY ERDOĞAN nın akıcı sunumuyla hayranlıkla izledik.Düzcemizin simgesi olacak batı karadeniziın tek tarih şehri Düzce Konuralp olmasının gururunu yaşadık, ve hepbirlikte .

YAPARSA FARUK ÖZLÜ YAPAR DEDİK...

Tarih kenti Konuralp ten Sayın bakanımızın davetiyle Mutfak sanatları merkezimize ÇİBÖREK ziyafetine gittik.ve akşam yemeüine misafır olduk.

Sevecen mütevazi babacan sohbetiyle misafirlerimiz sayın bakanımıza hayran kaldılar.

Nusrettin mahallesine yapılacak DÜZCE KIRIM TÜRKLERİ parkının çok yakında hizmete gireceğini duyunca mutluluktan mest olduk.

Hoş sohbet bir akşam geçirdik...

Feride sultan final olarak Millet bahçesindeki kahve ikramı dostlarımızı ve beni çok mutlu etti...Ve gecenin finalinde dayanamadım...Arif Nihat Asyanın FETİH MARŞI şiirini okudum..

Kısa günde Düzcenin güney güzelliklerini görme puroğramımız zamana yenik düştü...Sayın bakanımız Düzce Kırım Türklerine ayrıca Aydınpınar Samandere şelaleri gezisi sözünü verdiler....

Güzel gezimizi adım adım takip eden güzellikleri görüntüleyen Düzcemizin faal tek dergisi ARTI dergimiz patroniçesi NURAY BÜYÜK hanımefendiye de şükranlarımızı bildiririz.

Burhan Tutkun Sevgi saygı ve hürmetlerimle....

13 Kasım 2022....


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.