Düzce Deprem Master Planı Oluşturulmalı

Düzce Deprem Master Planı Oluşturulmalı

Düzce Deprem Master Planı Oluşturulmalı

İyi Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er, 12 Kasım Düzce Depreminin 22. Yılında, gerekli yasal düzenlemelerin yapılmaması halinde, depremlerin de can kayıplarının da tekrar yaşanacağını belirtti.
 Hızlı nüfus artışı, kentlere göç, kaçak yapılaşma, imar affı, bilgi ve eğitim eksikliği, denetimsiz kentleşme ve sanayileşmenin deprem zararlarını arttırdığını belirten Başkan Er, “Bilime ve akla aykırı olarak siyasal iktidarlarca uygulanan rant politikaları, bilinçsizce verilmiş yer seçimi kararları, mühendislik verilerinden yoksun imar planları ve plansız kentleşme daha fazla can ve mal kaybına neden olmuştur. Depremlerin yıkıcı afetlere dönüşmemesi için; akıl, bilim ve mühendislik verilerine göre hareket edilmemiştir.
Depremle mücadele çok disiplinli çalışmalar gerektirir. Jeofizik, jeoloji, inşaat, şehir plancıları, mimarlık ve diğer mühendislik dalları yanında hukuk, sosyoloji, psikoloji ve diğer konuları kapsayan bir yelpazede ülke düzeyinde politikalar üretilmelidir” dedi.
Er, İyi Parti Düzce İl Başkanlığı olarak depreme karşı alınması gereken önlemlerin bir an önce hayata geçirilmesi noktasında özellikle üzerinde durulmasını istediğimiz hususlar şöyle açıkladı;
Öncelikli olarak Düzce Deprem Master planı oluşturulmalı, plan mevcutsa deprem öncesi, deprem anı ve sonrasın da yapılacak çalışmaları, belirlenen toplanma merkezlerini ve alınacak önlemleri  içeren    bu plan kamuoyu ile  her ortamda paylaşılmalıdır.
İl genelinde 1999 öncesi mevcut yapı stokunun rehabilitasyonu ile ilgili proje ve kaynak oluşturulup, olası depremlere karşı güvenli hale getirilmeli,  varsa ağır hasarlı binalar bir an önce yıkılmalıdır.
Kamu yapılarının, vatandaşın olduğu gibi yapı denetim sürecine girmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Belediyeler imar planlarını sürekli değiştirmemeli, afet toplanma merkezleri ve parklar ticari alanlara çevrilmemeli, kentsel dönüşüm alanları belirlenirken özellikle 1.ve 2.derecede deprem bölgelerinde önceliğin rantsal alanlar değil, jeolojik durum ve afet açısından belirlenen sakıncalı alanlarda olması için yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Yapı denetim sisteminde nüfus sınırlamasının kaldırılması, yapı denetim sisteminin müteahhitlerle olan ticari ilişkisinin kesilmesi, uygulamalarda olan yanlışlıkların önüne geçebilmek için yapı denetim şirketlerini kapatma yerine kademeli ceza miktarlarının arttırılarak ve mühendis ve mimarların süreli mesleki faaliyetlerinin kademeli kısıtlanması şeklinde yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
 Yapı denetim sisteminin uygulamadaki tüm meslek kuruluşlarının denetimlerini sağlayacak şekilde yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Mühendis ve Mimarların mesleğe girişlerinde teorik ve pratik uygulama süreli, sigortalı staj yapabilecek yasal düzenlemeler acilen hayata geçirilmelidir.
Yapılaşma sürecindeki tüm kamu özel kurumdaki mimar, mühendis denetçilerle, özel sektördeki mimar ve mühendislerin belli dönemsel aralıklarla, eğitimlere tabi tutacak yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Er, “1999 depremlerinden sonra kiracıların oluşturduğu dernek, kooperatif  gibi kuruluşların yasal mevzuattan kaynaklanan haklarının yerine getirilmesi aşamasında maksimum ilgi ve alaka gösterilmesi gerekliliğinin inancındayız. Depremlerin herhangi bir irade ile durdurulması mümkün değildir. Depremler önlenemez ancak zararlarını azaltmak mümkündür. İşte bu saydığımız çalışmalar hayata geçirilirse depremleri önleyemesek bile kayıplarımızı en aza indirebiliriz” diyerek, depremde hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diledi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
12.11.2021
14:21

deprem önlenemez. Ancak tedbir alınarak can ve mal kaybı en aza indirilebilir. Bunun için de, bilgi tecrübe, inanç, ahla ortak, akıl ve siyasi irade lazım.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%51,70
düzceli


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.