Düzce’de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda temsili olarak koltuğa oturan Elif Su Tanay’ın istediği “Oyuncak Müzesi” Düzce’de açıldı.
Bilgi Ortaokulu 6. sınıf öğrencisi Elif Du Tanay, 23 Nisan 2024'te Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında temsili vali oldu. Temsili vali Tanay, diğer makamlara oturan yaşıtlarıyla yaptığı il idare kurulu toplantısında, kentte atık malzemelerin de değerlendirildiği oyuncak müzesi kurulmasını talep etti. Yapılan çalışmalar sonrasında Düzce Bilim merkezinde Türkiye’nin ilk ve tek Sıfır Atık Oyuncak müzesi kuruldu.
Temsili olarak oturduğu koltukta karar alabileceğini gördüğünü belirten Elif Su Tanay, “ Temsili olarak valilik koltuğuna oturduğum zaman idare kurulunda ki arkadaşlarımız ile bir karar alabileceğimi fark ettim. Bende il idare kuruluna fikrimi söyledim. Karşılıklı görüş alışverişinde bulunduk ve oyuncaklarla ilgili bir müze oluşturmaya karar verdik. Gurur duyabileceğimiz bir şey yapalım istedik. Atıklardan oyuncak müzesi kuralım istedik. O gün aldığımız karar sonrasında Valimiz bize söz verdi ve bugün böyle bir açılışı gerçekleştiriyoruz” dedi.
Oyuncak müzesinin açılışında Kitap, Sanat, Spor ve Müzik Projesinin destekleri olduğunu belirten proje koordinatörü Pınar Ölmez Aslan, “ Şehit eğitim vizyonunu sadece uygulamak üzere değil, bilimsel temelleri güçlendirmek adına bir proje yaptık. 2024 yılında 81 okulumuzda başlattığımız projemiz ile öğrencilerin çok yönlü gelişimini hedefledik. Pek çok alanda öğrencilerin becerilerini arttırdık. Bu oyuncak müzesinin de temellerinde bizlerde destek olduk” ifadelerini kullandı.
“Pazaryerini Bilim merkezi ve Oyuncak müzesine dönüştürdük”
Kapalı pazaryeri olarak kullanılan alanda yapılan düzenlemeler ile Bilim Merkezi ve Oyuncak Müzesi yaptıklarını belirten Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü, “ Buranın altı pazaryeri üstü ise kültür merkezi olarak yapılmıştı. Birbirleri ile ayrı iki hizmet hizmet bir arada düşünülmüş. Pazaryeri kısmı çok ilgi görmeyince biz burayı değerlendirmek istedik. Bunun akabinde Düzce’de Türkiye’nin 12. bilim Merkezini açtık. Çocuk üniversitemizi burada uyguluyoruz. Buraya birde Çocuklarımız için Sıfır atık oyuncak müzesini açıyoruz” şeklinde konuştu.
Temsili çocuklarımıza koltuğumuzu devir ettiğimizde çocuklar kendi aralarında görüşmeler yaptılar. Sonucunda çocuklarımız Düzce’ye bir oyuncak müzesi kurmak istediklerini belirttiler. Atıklardan oluşacak oyuncak müzesi fikri çok güzel bir fikirdi. 2017 yılında Sayın cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ‘ ın eşi Emine Erdoğan’ın sıfır atık projesi ile birlikte sıfır atık uluslararası marka marka değere kavuşan çalışmalar oldu. Geri dönüşümü çocukların oyuncak müzesi fikri ile birleştirdiğimizde güzel bir ilham kaynağı oldu. Kitap, Sanat, Spor ve Müzik projesinin de destekleri ile böyle bir oyuncak müzesinin kurulma çalışmaları başladı. Çocukların her birinin kendi geliştirmeleri ile çöpe gönderdiğimiz ürünler ile çocuklar güzel oyuncaklar ürettiler.