Kadın ekspertiz ustası, erkeklere taş çıkartıyor

Düzce’de kadın oto ekspertiz ustası Mubin Keleş, araçların kaporta, boya ve mekanik aksamlarını kontrol ederek, erkeklere taş çıkartıyor. Genellikle erkeklerin ilgi alanı olan ve erkek mesleği olarak bilinen bu işi sürdürüyor. 


 

Düzce Küçük sanayi sitesi içerisinde 3 yıldır oto ekspertiz ustalığı yapan Mübin Keleş, genellikler erkeklerin ilgi alanı olan ve erkek mesleği olarak bilinen bu işi sürdürüyor. Alıcı ve satıcıların getirdiği araçların kontrollerini sağlayarak rapor hazırlayan Mübin Keleş, görenlerin şaşırdığını belirtse de, kadınların bu tür dikkat isteyen mesleklerde daha dikkatli olabileceğini belirtiyor. Araç alacaklara da tavsiyelerde bulunan Keleş, tanıdık kişilerden hatta aile bireylerinden dahi araç alacak olanların muhakkak güvenilir oto ekspertiz firmalarında araçlarını kontrol ettirilmesi gerektiğini belirterek, mesleğini severek yaptığını aktarıyor. 

 

“Benim ortamda olmam kavgayı engelliyor”
  Araçların sorun ve sıkıntılarını bilmeyen alıcı ve satıcılar ekspertiz sonrasında tartışma çıktığını fakat kadın olması sebebi ile kavganın engellendiğini düşünen Oto Ekspertiz ustası Mübin Keleş, “ Bence sanayide bir kadının olması şahane bir durum. Çünkü ortamdaki gerginliği kabalaşmayı bütün problemleri bir yerde sünger çekmiş oluyoruz. İnsanlar birbirlerine gergin yada sinirli bile olsa bir nevi benim orada olmam kavgayı bir şekilde engelliyor. O yüzden sanayi de bir kadın olması hele ki ekspertiz gibi detaycı bir işlemde kadın gözünün kadın bakış açısının var olması çok önemli olduğunu düşünüyorum. Batı Karadeniz bölgesinde de bildiğim kadarı ile bir kadın oto ekspertizi yok. Olsa bilirdim, onlarla irtibata geçer görüşürdüm” şeklinde konuştu.

 

“Sanayi de olmayı seviyorum” 
 Ailesinin otomotiv sektöründe olmasından dolayı araçlarla içli dışlı olduğunu belirten Keleş, “ Ailecek zaten otomotiv sektörünün içerisinde olmamız dolayısı ile bundan farklı bir meslek yapabilirmiydim bilmiyorum. Geçmişimde daha farklı işlerde çalıştım. Ama en mutlu olduğum ve gerçekten en iyi yapabildiğim iş sanayide olup ekser işinde çalışıyor olmak beni mutlu ediyor” dedi. 

 

“Araçların her noktasını kontrol ediyoruz”
Oto ekspertizde aracın her yerini ustalar ile birlikte tek tek kontrol ettiğini, kadın görüşü ile dikkatli gözlemlediğini belirten oto ekspertiz ustası Keleş, “ Bir araç buraya geldiğinde öncelikle kaporta ve boya aksamını kontrol ediyoruz. Değişen, boya ve parçalarını teyit ediyoruz. Daha sonra alt yapı üst yapı motor mekaniklerini kontrol ediyoruz. Kaba tabir ile siz bir aracı almadan önce ekspertize gitmeniz durumunda ilerde ne gibi masraflar ile karşılaşabilirsiniz şu anda aracı doğru fiyata mı satıyorsunuz aslında aracınız ederinin daha altında mı bu tarz bilgileri öğrenmiş oluyorsunuz” ifadelerinde bulundu. 

“Kadın olunca tartışmalar yüzde 80 olmuyor”
Oto ekspertiz ve sanayi de kadın olmanın zorlukları ile ilgili de bilgiler veren Mübin Keleş, “ Biz burada araç alım esnasında olduğumuz için satıcı aracında ki birkaç parça bilgiyi bilmiyor ise alıcı burada yeni öğrenmiş ise taraflar bu bilgileri yeni edinmiş ise bir kavga gerilim oluyor mutlaka. Burada çok fazla denk geldim. Şahıslar burada bağırış, tartışma, kavga, şiddetli geçimsizlik gibi kavgalar oluyor ve ben çok fazla müdahalede bulunamıyorum. Bu erkek bakış açısı ve erkek öfkesi ile birbirlerine saldırdıkları anda bir şey yapamıyorum. Elimden bir şey gelmiyor. Ayıramıyorum, sesimi de duyuramıyorum o zaman. Ama tabi kadın olmak bunu yüzde 80’e kadar indiriyor” şeklinde konuştu. 

“Arabayı çok iyi bilseniz bile ekspertize gidin” 
Araç alacakların yakınında ki kişi veya arabayı bilmelerine rağmen mutlaka ekspertizlere gitmesi gerektiğini dile getiren Oto Ekspertiz ustası Mübin Keleş, “ Araç alacakların mutlaka ama mutlaka ekspertize gitmesi gerekiyor. Aracı kardeşinizden bile alıyor olsanız geçmişini çok iyi bildiğiniz bir araç bile alıyor olsanız ve hatta sıfır araç bile alıyor olsanız ekspertiz yaptırmanızı öneriyoruz. Sıfır araçlarda tıra yüklenirken indirilirken bu tarz problemler olabiliyor. Boyalı lokal boyalı yada ezik, çizik, göçük araçlar olabiliyor. 2. El araç sektöründe de farklı şeyler çıkabiliyor. Hatta geçtiğimiz günlerde eşinin kardeşinden bir araba alınmış ve araba ekli çıkmıştı. Beyefendi bunu ‘ben bunu eşime de söyleyemem, eşimin kardeşine de söyleyemem” diyordu. Keşke arabayı almadan önce ekspertize getirseydi. Yaklaşık 50 bin liraya yakın bir zarar kaybı oldu ve çok fazla tersine satması gerekti. Böyle bir durum ile karşılaşmamak paranızı ziyan etmemek ve çok daha önemlisi doğru miktarda ödeme yapmak için mutlaka araçlarınızı ekspertize götürmenizi öneriyoruz” şeklinde konuştu


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
12.12.2021
20:03

Hayırlı işler dilerim.Gerçekten bir nevi noter gibi sorumluluğu üstlenmiş oluyorsunuz.Herşey gönlünüzce olsun kardeşim

Katılıyorum   Katılmıyorum
%54,35
H.İbrahim Güldal


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.