Türkiye’nin finans merkezi İstanbul’un ve savunma endüstrisi üssü Ankara’nın tam ortasında yer alan, lokasyon avantajı ve ticari bağlantılarıyla yatırımcının çekim merkezi kabul edilen, bunu yaparken girişimcisini de ihmal etmeyen Düzce, bugün 3’ü faal 5 organize sanayi bölgesiyle Türkiye endüstrisini besleyen bir yapıda.
9 bin 931 firmanın KOBİ ölçeğinde olduğu Düzce, sanayi kollarını ve marka gücünü günden güne artırıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisinin verilerine göre 2020 yıl sonu itibariyle minimum 321 milyon dolar ihracat yapan Düzce, pandemi döneminde üreticilerine en çok destek veren kentlerin arasında yer alıyor. Büyük ve isim yapmış sektör firmalarının yanı sıra kent, merkezi İstanbul’da olan birçok markanın üretim tesislerine de ev sahipliğini yapıyor. 3’ü aktif 5 OSB’si, 1 teknoloji geliştirme bölgesi, 1 üniversitesi, 13 AR-GE ve tasarım merkezi, hevesli sanayicisi ve yürekli girişimcileriyle sahnede olan kent, bilginin ticarileştirilmesine aracılık edecek akademisyen-sanayi eşleştirmelerine de sahne oluyor.
OSB TABLOSU
Düzce 1’inci, 2’nci, Akçakoca Demir-Çelik, Gümüşova ve Çilimli OSB’lerinin bulunduğu şehirde, birinci ve ikinci OSB’lerin yanı sıra Gümüşova OSB de faal bulunuyor. Toplam 750 hektar alana sahip olan OSB’leriyle hem kent hem de ülke ekonomisini omuzlamaya gayret eden Düzce’de, OSB’ler bünyesinde 100’ü aşkın işletme çark döndürüyor. Söz konusu bölgeler, 10 binin üzerinde insanın doğrudan, 40 bin civarında kişinin ise dolaylı yoldan iş kapısı olarak kabul ediliyor. Dış ticaret fazlası veren kent, doluluk oranı yüzde 40 civarında olan teknokent vasıtasıyla da AR-GE, proje, inovasyon, girişimcilik ve iş birliği kültürünü genişletiyor. Teknoparkta yazılım ve kimya sektörlerinin ağırlıkta olduğu belirtiliyor.
DÜŞÜŞ YARI ORANDA
KOSGEB’in bugüne dek 89 milyon 343 bin 214 TL tutarında destek verdiği, bu rakamın 2020’de ise 15 milyon 474 bin olarak kayıtlara geçtiği Düzce’de, markalaşmak isteyen, bunu yaparken de teknolojinin gücünden yararlanmak isteyen birçok işletme mevcut. Pandemi döneminde destek oranlarında gözlemlenen yüzde 50 azalış, Düzce’de neredeyse yarı oranda kendini gösterdi. Ticarileştirme oranı yüksek olan kentte, ülkenin genelinde olduğu gibi nitelikli elemana ulaşmada güçlük, lojistik maliyetlerinin yüksekliği ve ham madde fiyatları gibi sorunlar sanayiciler için başı çekiyor.
FİRMALAR GURURLANDIRIYOR
Türkiye’nin kuzeyinde Karadeniz ile Marmara Bölgesi’nin kesişiminde yer alan kentte orman ürünleri endüstrisi gözle görülür bir başarıya sahip. Bu sektörün yanı sıra, tekstil de birçok hanenin gelir kapısı. Cam sektörüne dayalı önemli firmaları bünyesinde barındıran Düzce’de kimya ve makine sektörü de başarı sahibi. Kent, İstanbul Sanayi Odasının Türkiye’nin en başarılı şirketlerini ortaya koyduğu iki listeye, en önemli 6 firmasını sokmayı başardı. Kentin endüstri profilini değerlendiren TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanvekili Fahri Çakır, Düzce’nin sınaî anlamda rüştünü ispat ettiğine dikkat çekerken, Eski Sanayi ve Teknoloji Bakanı olan Düzce Belediye Başkanı Dr. Faruk Özlü ise, altyapısıyla yatırıma ve üretime son derece uygun bir şehir olduklarını ifade etti.