Galatasaray'da yeni sezon başladı ama taraftarın kafasındaki soru hâlâ aynı: Bu takımın eksikleri neden zamanında tamamlanmadı?
Başkan Dursun Özbek ve yönetimi ve yardakçılar açısından bu yazın en büyük problemi yalnızca transfer sayısı değil. Asıl mesele, beklentiyi bizzat yönetimin yükseltmesine rağmen ortaya çıkan tablo.
Sezonlar arasında yaklaşık 88 günlük bir dönem vardı. Plan yapmak, eksikleri belirlemek, alternatifleri hazırlamak ve yeni oyuncuları sezon başlamadan takıma kazandırmak için küçümsenmeyecek bir süre. Ancak Galatasaray yeni sezona girerken taraftar hâlâ transfer haberlerinin peşinde koşuyor.
"500 milyon euro" denildi, taraftar şimdi soruyor
Dursun Özbek'in ekonomik güç ve Galatasaray'ın oluşturduğu büyük mali yapı üzerinden yaptığı yüksek bütçeli açıklamalar taraftarın beklentisini doğal olarak artırdı.
Rakamlar yüz milyonlarca euro üzerinden konuşulurken taraftar şunu düşündü:
"Bu kadar güçlü bir Galatasaray varsa transferler neden sezon başlamadan bitmedi?"
Sorun tam olarak burada.
Yönetim ekonomik anlamda güçlü bir tablo çiziyorsa, taraftar da sahaya çıkacak kadronun aynı güçle hazırlanmasını bekler.
Bir tarafta büyük ekonomik hedeflerden söz edip diğer tarafta transfer döneminde haftalarca aynı isimlerin etrafında dönmek doğal olarak eleştiri getirir.
88 günde transfer planı neden tamamlanamadı?
Galatasaray'ın neye ihtiyacı olduğu dün ortaya çıkmadı.
Teknik heyetin hangi bölgelere takviye istediği sezon biter bitmez büyük ölçüde belliydi. Üstelik Şampiyonlar Ligi hedefi bulunan bir takım için transferin yalnızca kaliteli olması değil, zamanında yapılması da önemlidir.
Yeni futbolcu gelecek, takımı tanıyacak, antrenmanlara çıkacak, fiziksel olarak hazırlanacak ve oyun sistemine adapte olacak.
Bütün bunlar zaman ister.
Peki 88 günlük aranın önemli bölümü neden beklemekle geçti?
Her gün başka bir dünya yıldızı
Galatasaray'ın transfer gündemine bakıldığında neredeyse her gün başka bir yıldızın adı yazılıyor.Tam 70-80 küsür...
Martinelli...
Mac Allister...
Nwaneri...
Ve daha birçok isim.
İsimlerin büyüklüğünde problem yok. Galatasaray elbette dünya yıldızlarını hedefleyebilir.
Fakat taraftar artık "Kim gündemde?" sorusundan çok "Kim imza attı?" sorusunun cevabını arıyor.
Transfer dönemleri isim toplama yarışı değildir.
Sonuç, oyuncunun İstanbul'a gelip sözleşmeye imza atmasıdır.
Açıklamalar ile sahadaki gerçek aynı olmak zorunda
Yönetim cephesinden yapılan açıklamalar Galatasaray'ın ekonomik olarak güçlü, transfer yapabilecek ve Avrupa'da büyük hedeflere koşabilecek bir kulüp olduğu yönünde.
Öyleyse taraftarın beklentisinin yükselmesine de şaşırmamak gerekiyor.
Çünkü taraftar bu beklentiyi kendi kendine oluşturmadı.
Yönetimin söylemleri oluşturdu.
Büyük bütçelerden, büyük projelerden ve Avrupa hedeflerinden bahsedildiğinde taraftar da doğal olarak Şampiyonlar Ligi seviyesinde hazır bir kadro görmek istiyor.
Söz büyüdükçe beklenti de büyür.
Mesele sadece transfer yapmak değil
Yarın iki ya da üç yıldız futbolcu getirilebilir.
Hatta transfer döneminin sonunda çok güçlü bir kadro da kurulabilir.
Ama bu, başka bir soruyu ortadan kaldırmaz:
Neden daha önce yapılmadı?
Galatasaray'ın Avrupa hedefi varsa hazırlık kampının transfer bekleyerek geçirilmesinin hesabı da sorulur.
Bir futbolcuyu 15 Ağustos'ta almakla haziran sonunda almak aynı şey değildir.
Sezon başladığında hâlâ kadronun temel parçaları aranıyorsa burada sportif planlama tartışılır.
Taraftar başarı kadar yönetim becerisi de istiyor
Galatasaray taraftarı artık yalnızca transfer istemiyor.
Plan istiyor.
A planı olmazsa B planını, B planı olmazsa C planını görmek istiyor.
Bir futbolcunun kararını haftalarca bekleyen değil, şartlar oluşmadığında hızla alternatifine geçen bir transfer yönetimi görmek istiyor.
Çünkü Galatasaray gibi bir kulübün bütün transfer stratejisi birkaç futbolcunun vereceği cevaba bağlı kalamaz.
Dursun Özbek'e sorulacak soru çok basit
Sayın Dursun Özbek;
Sezon bitti.
Yaklaşık 88 gün geçti.
Avrupa hedefi belliydi.
Takımın eksikleri belliydi.
Ekonomik güç konusunda iddialı açıklamalar yapıldı.
Peki 88 günde ne yaptınız?
Taraftarın eleştirisi transfer yapılmamasından ibaret değil.
Zamanın nasıl kullanıldığına yönelik.
Transfer döneminin sonunda yıldızlar gelebilir ve Galatasaray yine güçlü bir kadro kurabilir. Fakat sezon hazırlığının önemli bölümünün neden eksik kadroyla geçirildiği sorusu ortada kalır.
Çünkü futbolda yalnızca kimi aldığınız değil, ne zaman aldığınız da önemlidir.
Ve Galatasaray taraftarı bu yazı kolay kolay unutmaz......


