Kalem Eline mi Yapışır ?

 

Devlet; içi boş bir çerçevedir.  Devlet deyince akla ilk gelen amir, memur ve işçidir. Vatandaş, ilk anda akla bile gelmez. Devlet niçin vardır? Vatandaşa hizmet için. Vatandaş olmazsa devletin memuru veya amiri ne işe yarar ?

Hiç. Hiçbir zaman unutulmamalıdır ki devlet; memuru, işçisi, amiri ve vatandaşı ile bir bütündür. Devletin memuru, vatandaşa hizmet için vardır. Devletin tüm çalışanları hizmetini gördüğü vatandaşın içinden çıkar. Herkes birbirine muhtaçtır, bu gerçek unutmamalıdır.

Her vatandaş özeldir. Kamu kurumlarında işi olan vatandaşlar, her kim olursa olsun çalışanlar tarafından çok özel karşılanmalıdır. Çünkü devletin çalışanı halkın devlete ödediği vergilerle hizmet vermektedir. Kamuda çalışanlar bunun şuurunda olmalıdır.

İşini öyle veya böyle gerçekleştirip devlet kurumunda görev alanlar, işe girdikten, acemilik devresini atlattıktan sonra, geçmişte işsiz oldukları günlerini unutup, önüne gelen vatandaşı haşlamakta ve maalesef tanımamaktadır. Bu durum insanlık adına, devlet adına çok acı bir durumdur. 

?Mevki, insanın ya iyiliğini, ya da kötülüğünü meydana çıkarır.?

Vatandaşımız devletine ve memuruna karşı son derece saygılıdır. Bundan dolayıdır ki vatandaş, devlet dairesine girerken edebiyle, terbiyesiyle girmektedir. Amir veya memur olsun bu edebi ve terbiyeyi istismar etmemelidir. Devletin kapısına işi için gelen vatandaşa, çalışanlar değer vermeli ve elinden geldiğince yardımcı olmalıdır. Devlet kurumlarının her birinin işi farklı farklıdır. Devlet dairesine işi için giden vatandaşların birçoğu, o binaya girerken sıkılarak girmektedir. Bunun farkında olunmalıdır!

?Bir insanı tanımak istiyorsanız, onu büyük bir mevkie geçiriniz?

Devlet dairesine işi için giden bir vatandaş, diyelim ki dilekçe yazması gereken bir işe denk geldi. Vatandaş bunu bilememiş olabilir. Vatandaşa, git dilekçeni yaz getir demek ne kadar kolaysa, bu durum vatandaş için o kadar zor ve ağır bir durumdur. Vatandaşa, üst yazıyı düzelt de gel denildiğinde, bunun nasıl değiştireceği sorduğunda ise, söyledik ya şeklinde cevap verildiğini bir düşünün. Beyler! Vatandaş o kuruma işi için zaten güç bela gelmiş, evinden erken çıkmış, belli bir süre yaya yol yürümüş. Dolmuşa binmiş, İşini göreceği kuruma ancak gelmiş!

Dilekçeyi nasıl yazsın, kime yazdırsın. Üst yazıyı nasıl değiştirecek kime yazdıracak? Oradaki amir veya memur dilekçe konusunda veya değiştirilmesi gereken yazı konusunda vatandaşa yardımcı olsa ne olur ? Yardımcı olanın eline mi yapışır kalem! Hiç kimse, vergi dairesinde veya bankada vatandaşla sürekli yüz yüze görev yapan memurdan dilekçe yazmasını istemez zaten. Kurumlarda, örnek form dilekçeler oluşturulmalı, işler vatandaşın lehine daha pratik hale getirilmeli. 

Vatandaş, devlet dairesine gittiğinde tatlı dil ve güler yüz ile karşılanmalıdır. İşi, en kısa zamanda görülmelidir. Çok iyi biliyorum ki bunu başaran idareci ve memurlar var. Gönül ister ki sayıları çoğalsın ve her çalışan böyle olsun !

Vatandaş, devlet dairesinden çıkıp giderken beddua ede ede değil, dua ederek gitmesi sağlanmalıdır.

Vatandaş veya muhtar, bir ilçenin en uzak köyünden diyelim ki yol problemi için Özel İdare Genel Sekreterliğine 3 sefer gelip gidiyor. Gelirken 70 km. giderken de aynı yolu tekrar gidiyor ve tam 140 km. yol kat ediyor. 3 Sefer gelip gittiğinde 420 km. eder. Yakıt veya yol masrafı,  yemek masrafı kimin cebinden çıkıyor ? 

 

Vatandaşın birisi geçen gün, geçtiğimiz yıllarda bir televizyon programında dinlediği bir olayı anlatmıştı. Olay aynen şöyle.?Vali Recep YAZICIOĞLU (Allah rahmet eylesin), kaymakamlık yaptığı günlerde vatandaşın biri makamına gelmiş ve devlet kurumlarından bir tanesine 4 günden beri gelip gittiğini fakat bir türlü işinin görülmediğini şikayet etmiş! Recep YAZICIOĞLU da işini görmeyen ilgili memuru makamına çağırmış ve vatandaşın işinin görülmesi emrini vermiş. İş, anında olmuş bitmiş. Recep YAZICIOĞLU memuru makamına ikinci sefer çağırmış. İşi görülmeyen vatandaşa, kaç gündür gelip gittiğini ve kaç lira masraf ettiğini sormuş. İşi savsaklayan memurdan, vatandaşın görülmeyen işi için harcadığı yol parasını ve diğer masrafları da tahsil etmiş, memuru işine, vatandaşı da evine göndermiş!? 

 

Devlet dairelerinde işlerin daha sağlıklı yürümesi için, başta mülki amir olmak üzere ilgili kurumların tüm idarecileri ve çalışanları gereğini yapmalıdır !

 

?Normal şartlarda, vatandaşı memnun edemeyen bir memur, amir veya idareci, inananlar için hem bu dünyada, hem de öbür dünyada çok büyük vebal altındadır!?

Esen kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.