Düzce Merkez Büyük Cami?nin Tarihçesi!

Camii Kebir, Büyük Cami veya Merkez Büyük Cami diye değişik adlarda anılan bu ibadet yeri, Sinirci Köyünden, Sinirci Ahmet Bey tarafından bilinmeyen bir tarihte, o zamanın imkanları ve inşaat malzemesine göre yapılmıştır. Ahşap ve kerpiçten oluştuğu sanılan bu cami binası yıllar içinde yıpranarak bu şekilde 1910 tarihine kadar gelmiştir.

1910 yılında ise bu yıpranmış ve harap haldeki binanın yerine, bugünkü caminin temelleri yeniden atılmış ve halk tarafından inşaatına başlanmıştır. İnşaat, alt kat pencerelerinin yarısına geldiği zaman, Birinci Dünya Harbi (1914-1918) başlamış ve inşaat yarıda kalmıştır.

Aradan 7 sene geçmiş, cami inşaatında bir ilerleme olmamıştır.

Bu arada kaymakam olarak atanan Hurşit Rıza Bey, şehir içinde bir gezinti esnasında, inşaatı yarıda kalmış bu camiyi görür ve merak eder. Zamanın müftüsü Ahmet efendiye sebebini sorar. Müftü Ahmet Efendi, cami inşaatına başlayan ve gönüllü çalışanların cepheye gittiğini, bu nedenle inşaatın yıllardır böyle beklediğini söyler.


Hurşit Rıza Bey, hemen tüm şehri kapsayan bir kampanya başlatır, herkesi bu işte gönüllü olarak çalışmaya çağırır. Hatta kendi bizzat harç karar, yoldan gelip geçene şeker ikram ederek, onların da çalışmasını sağlar. Böylece kaymakam başta olmak üzere bütün Düzceliler bu işe seferber olmuşlardır.

Caminin inşaatı bittikten ve ibadete açıldıktan sonra ilçeye atanan Kaymakam Mithat Kemal, caminin iç süslemeleri ve diğer gerekli aksesuarını tamamlamış ve depremden önceki halini bilenlerin bildiği hale getirilmiştir.

Ne yazık ki bu tarihi cami, 1999 Düzce depreminde hasar görmüş ve yıkılarak yerine yenisi yapılmıştır.

Yeni yapılan Düzce Merkez Büyük Cami inşaatının temeli 26.07.2001 tarihinde Düzce?nin ilk valisi Fikret Güven tarafından atılmıştı.

Merkez Büyük cami inşaatı, cami derneği tarafından yaptırılmıştır. İnşaatın tüm projelendirilme işlemleri ve imalatı İMKO Mühendislik Limited Şirketi (İbrahim Korkmaz-Düzce eski Milletvekili) tarafından yapılmıştır. Çok güçlü depremlerde bile ayakta kalabilecek şekilde projelendirilmiş ve çelik kalıp teknolojisi ile mono blok gövde olarak imal edilmiştir. Yapı şekli ve özelliği Betonarme ve iç kubbelidir.

İnşaat 2003 yılında bitti. Aynı yıl ?Kadir Gecesi?nde ibadete açılmıştı. 2004 yılında resmen ibadete açıldı. Caminin arsası 2000 metrekare, iç alanı ise 1500 metrekaredir.

Caminin mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü?ne aittir. 3500 kişiliktir. Şadırvan ve tuvaleti vardır. Cami, mahalle olarak Camikebir mahallesindedir.

Yukarıdaki bilgilerin bir kısmı şahsıma ait, bir kısmı da resmi bilgilerdir.

Düzce İl Müftülüğünün internet sitesinde, tüm camilerimizin resimleri ve tarihçelerinin yer alması için bir çalışma yapılmalıdır! Hoşça kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.