Muncurlu?daki Hastane, Ruh Sağlığı (Rehabilitasyon) Merkezi mi Olacak?

?Düzce Atatürk Devlet Hastanesi-Muncurlu Hizmet Binası? boşaltıldığında ?Kadın Doğum?, ?Çocuk Hastanesi? ve ?Kemoterapi tedavi merkezi? mi olması daha doğru olur, yoksa ?Ruh Sağlığı(Rehabilitasyon) Merkezi? olması mı daha doğru olur?

?03.09.2015 tarihinde ?Düzce Atatürk Devlet Hastanesi-Muncurlu Hizmet Binası Boşaltıldığında?? başlıklı bir köşe yazısı yazmıştım. Yazıda;

? ?

Adı geçen Hastanenin-Muncurlu Hizmet Binası? boşaltıldığında orada nasıl bir sağlık merkezi oluşturulmak isteniyor?

Mesela; ?Kadın Doğum, Çocuk Hastanesi ve Kemoterapi tedavi merkezi? üçü bir arada olamaz mı? Bu iş için ihtiyaç ne ise bugünlerden planlaması yapılarak hastane boşalır boşalmaz hemen harekete geçebilecek tadbirleri alıyor muyuz?

Yoksa, hastane bir taşınsın da ondan sonra düşünür öyle karar veririz diyerek yine zaman kaybı mı yaşayacağız? Hizmet vermekte olan hali hazır binayı acaba şöyle mi yapsak, böyle mi yapsak şeklinde düşünerek o hastane binasını da kalıcı işyerleri gibi çürütecek miyiz?

Bu işi Kamu Hasteneleri Birliği Genel Sekreteri mi düşünür, İl Sağlık Müdürü mü düşünür ben onu bilemem, ama bu iş için bugünlerden itibaren düşünülmeye başlanmalı. Yok efendim seçim vardı, ortalık karışıktı bahanesinin arkasına kimse sığınmasın. Hükümet var, siyaset var, her şeyden önce Devlet var!

Adı geçen Hastane binası boşaltılır boşaltılmaz ertesi günü dehal çalışmaya başlanmalı ki tedbiri bu günlerde alınsın.?

Son günlerde ?Düzce Atatürk Devlet Hastanesi-Muncurlu Hizmet Binası?nın Ruh Sağlığı (Rehabilitasyon) Merkezi? olacağı yönünda açıklamalar yapılmaktadır!

Ruh Sağlığı (Rehabilitasyon) Merkezi ne demektir: Kişinin; hastalık, kaza, hapis, bunalım gibi ruhi ve bedeni yaralanmalardan sonra karşılaştığı güçlükleri yenmesine yardım ederek, kendi kendine yeter duruma getirilmesine verilen ad demektir!

Mesela; Psikiyatrik rehabilitasyon ya da psikososyal rehabilitasyon merkezi: Psikiyatrik hastalık teşhisi almış kişilerin toplumsal yaşama kazandırılmasını ele alan bir psikiyatri hastasının tedavi edilmesi.

Mesela; Alkol, eroin, kokain gibi psikoaktif maddelere bağlı olan kişileri tedavi merkezi; Bağımlılık için yapılan tıbbi veya psikolojik tedavi merkezi demektir.

Hiçbir zaman hapisten çıkan bir kişinin bakımı, eğitimi gibi bir rehabilitasyon konusunun gerekliliği düşünülmemiştir. Gerçek cezânın hapisten çıktıktan sonra başladığı söylenebilir. Çünkü hapisten çıkanlar, yeniden topluma ve cemiyet hayâtına uyum sağlayıncaya kadar, birçok güçlüklerle karşılaşmaktadırlar. Bu kişiler tedavi edilmelidir.

Aynı şekilde akıl hastânelerinde tedâvi gördükten sonra topluma katılan veya herhangi bir kazâ veya ağır hastalık geçirdikten sonra toplumda yerini alan kişinin, cemiyet hayâtına ayak uydurabilmesi her zaman normal olmamaktadır. Bu kişilerin tedavi edilmesi gerekmektedir.

Uyuşturucu madde kullanma, hastalığın sebebi değil, bir belirtisidir. Böyle şahısları hapse atmak veya alelâde bir psikiyatri kliniğinde yatırmak tedâvi değildir. Bunlar için husûsî eğitim ve tedâvi merkezleri kurulmalıdır. Bu merkezlerde hem fizikî, hem de rûhî yönden tedâvileri sağlanmalıdır.

Şimdi soruyorum? ?Düzce Atatürk Devlet Hastanesi-Muncurlu Hizmet Binası? boşaltıldığında ?Kadın Doğum?, ?Çocuk Hastanesi? ve ?Kemoterapi tedavi merkezi? mi olması daha uygun olur, yoksa ?Ruh Sağlığı (Rehabilitasyon) Merkezi? olması mı daha doğru olur? Ne dersiniz? 

Hoşça kalın.

 

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.