Acil Servis Anekdotları!

?Bir Pazar günü oğlum ağaçtan düştü. Oğlumu hemen Acil servise götürdüm. Acil servisteki doktor oğlumu muayene etti. Haklı olarak röntgen filmi istedi. Hemen çektirdik. Doktor röntgen filmine baktı önemli bir şey görünmüyor ama pazartesi günü bir ortopedi doktoruna gösterseniz iyi olur dedi. Tamam dedik hastaneden ayrıldık. Ertesi günü ortopedi doktoruna gittik. Durumu anlattık. Siz dedi Acil serviste sizi muayene eden doktorunuza gidin.

Allah Allah dedim. Dün Acil serviste görev yapan doktor bugün izinlidir, ben nereden bulabilirim ki o doktoru diye geçirdim içimden. Çaresiz ve umutsuz bir şekilde Acil servise gittim. Pazar günü oğlumu muayene eden doktoru sordum. Dediler ki o bugün burada olmaz. Peki nerede olabilir diye sordum. O doktor bugün poliklinik yapıyor dedi. İçimden bugün izinli olması gerekmiyor mu ki o doktor diye düşündüm? Neyse beni ilgilendirmez dedim.  Meğer o da ortopedi uzmanıymış.   

Oğlumu Pazar günü muayene eden doktor 10 dakika önce gittiğim doktorun yanıbaşındaki odadaymış ve o da ortopedi doktoruymuş! Az önce beni ve oğlumu Acil servisteki doktora gönderen doktor şunu diyemez miydi? Sizi dün acil serviste muayene eden doktor ortopedi doktoruydu ve bu gün de yanıbaşımızdaki odada poliklinik yapıyor! Dört kelimeden oluşan bu cümleyi söyleyemez miydi?

Şunu anlamakta zorluk çekiyorum. Acil Serviste benim oğlumu muayene ve tedavi eden doktor ortopedi uzmanıysa beni bir sefer daha ortopedi uzmanına neden gönderdi? Veya pazartesi günü gel ben poliklinikte olacağım diyemez miydi? Oğlum öğrenci olduğu ve rapor alması gerektiği için ise onu daha kısa yoldan halledemez miydi?

Baba diyor ki ben çalışan bir kişiyim. Çalıştığım işyerinden bu işi halletmek için izin aldım. Bana yazık değil mi? Ben bu olayı anlamak için hastane başhekimine kadar gittim. Durumu anlattım. Sağ olsun Başhekim beni çok iyi karşıladı. Bir sürü telefon trafiğinden sonra durumun yukarıda anlattığım gibi olduğunu öğrenmiş oldum!? Elbette bu olayın izaha muhtaç yönleri vardır ama vatandaş bunu nasıl anlar?

Anekdot -2-

?Çocuğumu kene ısırdı. Hafta içi bir günde Acil servise götürdüm oğlumu. Kene alındı ve çocuktan kan tahlili istendi. Tahlili verdik. Sonuç bekliyorum. Yaklaşık bir saat sonra sonucu aldım doktora göstereceğim. Sonucu değerlendirecek doktoru arıyorum. Soruyorum falan isimli doktor nerede diye? Az sonra gelecek cevabını alıyorum.?

Doktorun şeklini şemalini sormadın mı diye arkadaşa soruyorum.?Sordum diyor. Uzun boylu, mavi önlüklü cevabını alıyorum. Acildeki doktorları şeklinden tanımaya uğraşıyorum. Doktorların hepsi mavi önlüklü! O arada sonucu bir başka doktora gösteriyorum. Diyor ki o sonuca aradığınız doktorun bakması lazım. Neyse orada tarife uygun birisini gördüm. O olup olmadığını da bilmiyorum. Siz falanca doktor musunuz? Dedim. Evet dedi. Çok şükür. Şu tahlil sonucuna bir bakar mısınız? dedim. Baktı ve önemli bir şey yok dedi.? Bu işlem yaklaşık olarak bir buçuk saat sürmüş.

Anekdot -3-

?Gece saat 23.00 de acil Servise gittim. Sıra aldım. Yarım saat sonra muayene oldum. İdrar tahlili istediler. Verdim. Sonuç bir buçuk saat sonra çıkar dediler. Bir buçuk saat sonra bekledim. Sonuç ne oldu diye sordum. Alınan idrarları 10 dakika önce daha yeni gönderdik tahlile cevabını aldım! Dalga mı geçiyorsunuz benimle dedim. Maalesef bir saat daha bekledim ve sonucu ancak alabildim. O arada yaklaşık 2.5 saat ilgililerin hastalara karşı olan davranışlarını da gözlemlemiş oldum. Maalesef hiç iç açıcı değil. Bu olay hafta sonu gece saat 23.30 ile saat 02.30 arasında cereyan etti.?

Vatandaş diyor ki; ?Buradaki sıkıntı hastanedeki tahlil sonuçları işi hala bir sisteme oturmamış. Doktor ve diğer görevliler hastalara karşı hassas değiller. Bu durumun düzelmesi için acil servisin gözetim altına alınması gerekir. Bizler hasta veya hasta sahipleri olarak biliyoruz ki hekimlerimiz, sağlık personelimiz canla başla büyük fedakarlıklarla çalışıyor, görev yapıyorlar. Devletin hasta veya hasta sahipleri için aldığı kalıcı ve yapıcı önlemler birkaç kişinin keyfi veya yanlış tutumu ile heder edilmemeli!?

Vatandaş nasıl olsun istiyor? ?Benim tahlil sonucum hızlı bir şekilde çıksın. Sonuç çıkar çıkmaz haberim olsun. Ben orada sonucu sabırsızlıkla bekliyorum. Çünkü ben acil servisteyim diyor!?

Vatandaş bu konuda çok mütevazi davranıyor, bu işin çözümünü de ortaya koyuyor ve diyor ki; ?Bu söylenenlere itibar edilmesin. Bizzat Sayın valimiz, Sağlık İl Müdürümüz,  Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterimiz veya Başhekimimiz gece tebdili kıyafet yapsınlar ve zaman zaman acil servise gitsinler, sıra fişi alsınlar ve bir doktora muayene olsunlar veya acil servisi gözlemlesinler!? 

Sağlık il müdürümüz çok samimi bir şekilde özellikle sağlık alanında basının fahri müfettişlik yapmasını istiyor. Kendisini bu cesaretinden dolayı tebrik ediyor ve destekliyorum. Neden istiyor bunu? Çünkü sağlıkta sıfır risk ile görev yapmak zorundayız diyor! Sağlık İl Müdürü ve vatandaş daha ne desin?

Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.