İlimizdeki Siyasi Partilerin Belediye Başkan Adaylarına…!(1)

12.02.2018 tarihinde “Büyük Türkiye Projesi!”

09.03.2018 tarihinde “Sayın Cumhurbaşkanım!”

20.07.2018 tarihinde “Yüksek Hızlı Tren anlayışı ve getirdikleri!”

05.11.2018  tarihinde “Yüksek Hızlı Tren (YHT) çalıştayına yoğun ilgi!” başlıkları ile köşe yazıları yazmıştım.

Belediye başkan adaylarına soruyorum! “Büyük Türkiye projesi” olarak adlandırılan Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Düzce’den geçmesi ile ilgilenecek misiniz?

Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Şamandar; “YHT ilimizden geçerse 10 dakikada bir geçecek. Bu şu demek oluyor. Düzce’den YHT’ne binen bir kişi 1 saatte Ankara’ya veya 1 saatte İstanbul’a gidecek. Yani İstanbul veya Ankara’da çalışan bir kişi düşünün ki isterse sabah akşam evine gidip gelebilecek. Dünyada bunun örneği Japonya’da var. Tokyo’dan Osaka’ya 515 km’lik yol 2 saatlik bir sürede, 4 yerde durarak gidilebiliyor ve 3 dakikada bir tren kalkıyor. Japonlar hızlı, konforlu ve güvenli ulaşım sistemini 1965 yılında yapmışlar ve kullanıyorlar. Bizdeki gibi otobüs falan yok. İşi yıkmışlar hızlı trene. Ama bu iş ucuz olduğu için böyle.”

Bu proje gerçekleşirse 3. Havalimanından sonra Türkiye’nin en önemli projesi olacak! Bu konu 12.02.2018 tarihinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a mektup şeklinde bu köşede yayınlanmıştı.

“Bilindiği gibi Ankara-İstanbul YHT hattı Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahından planlanmıştır. Bu güzergahtan gitmesi planlanan ve Ankara’dan kalkacak olan YHT yalnızca Sakarya’da duracak ve İstanbul iline gidecektir. Planlanan Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul hattı üzerindeki özellikle Mudurnu Vadisi mühendislik açısından çok zor bir topoğrafyaya sahiptir. Bu güzergahta 49 adet tünel, toplamda 71365 m. ve 25 adet viyadük, toplamda 13770 m. olup projenin yapım maliyetlerini çok fazla arttırmaktadır. Aynı zamanda bu güzergah Kuzey Anadolu fay hattının tam üstündedir ve mevcut projede 30 km. boyunca YHT faya paralel gitmekte olup deprem açısından çok ciddi bir risk taşımaktadır. Bu güzergahın maliyeti TCDD tarafından 5.000.000.000 $ olarak hesaplanmış ve günde 23.328 kişinin taşınacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi 17 yılı bulmaktadır.

Ankara-Sincan-Çayırhan-Sakarya-İstanbul güzergahına alternatif olarak, ‘Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul’ güzergahını öneriyorum. Bu önerimin faydalarını sıralarsak: İstanbul ilimiz, önerdiğimiz güzergah sayesinde büyümesini İzmit, Sakarya, Düzce, Bolu güzergahında yatay olarak sürdürecektir. İstanbul’da 1 km2’de 3000, İzmit’te 500, Sakarya’da 200, Düzce’de 140, Bolu’da 35, Ankara’da 200 kişi yaşamaktadır. Bu güzergahın getireceği avantajlar sonucunda İstanbul’un yatay olarak büyümesi ile iller arasındaki nüfus, ekonomi, turizm, sağlık, sanayi, vb. dengesizlikler düzelecektir. Önerdiğim Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul güzergahı yaklaşık olarak 4.000.000.000 $‘a mal olmaktadır çünkü proje maliyetlerini arttıran tünel ve viyadük sayısı önermiş olduğum bu güzergahta daha azdır. Buna göre önerilen hat mevcut hattan 1.000.000.000 $ daha düşük maliyetlidir.

Önerilen Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul güzergahı İstanbul-İzmit-Sakarya-Düzce-Bolu-Ankara olmak üzere 6 ili birbirine bağlayacaktır. Ayrıca bu güzergahta yer alacak olan YHT hattından Zonguldak, Karabük ve Bartın illerinin de faydalanacağı düşünülürse birbiriyle ilişkili hale gelecek il sayısı 9 olacaktır. Ülkemiz nüfusunun üçte birinin faydalanacağı, toplamda 25.000.000 insanın ve günlük tek yönde 41.600 kişinin kullanacağı bu güzergahın kendini amorti etme süresi 8 yıl olacaktır.

D-100 (eski adı ile E-5) ve TEM otoyolu Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul güzergahından geçmektedir ve ülkemizin en yoğun kullanılan yolları konumundadır. Bu yollardaki yoğunlukta YHT’nin kullanılma potansiyeli için bir gösterge olarak kabul edilebilir. Önerdiğimiz güzergahın tercih edilmesi durumunda faal olan 2 karayolu ve 1 YHT hattı birbirini destekleyecektir. Herhangi bir kaza veya doğal afet esnasında ve ayrıca bakım onarım çalışmaları sırasında bu yollar ve YHT hattı birbirine alternatif olacak ve ulaşım hiç kesintiye uğramayacaktır.

Önerilen YHT hattı ile Bolu, Düzce Sakarya ve İzmit’te yaşayan insanlar Sabiha Gökçen ve 3. Havalimanına çok kısa bir sürede ulaşım imkanına sahip olacaktır. Önerilen Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul güzergahında fay hattı sorun oluşturmayacaktır. 2050 yılı nüfus projeksiyonuna baktığımızda İstanbul’un nüfusunun 30.000.000 kişi olacağı tahmin edilmektedir. Bu durumda İstanbul’da çevre, alt yapı, güvenlik, istihdam, trafik, konut talebi, eğitim, sağlık vb. yaşamsal fonksiyonların koordine edilmesi daha da zorlaşacaktır. Sadece bu durum bile İstanbul’un çevresine yatay yayılması gerektiği sonucunu ortaya koymaktadır. İstanbul’a göç engellenecektir.

Önce yirmi dakika arayla gidecek olan bu YHT daha sonra 10 dakikada bir hareket edecektir. Bu durumda bu güzergahtaki şehirlerin birbiriyle irtibatı çok hızlı olacaktır. Ankara’dan Bolu’ya, Düzce’ye, Sakarya’ya veya İzmit’ten Bolu’ya, Ankara’ya bölgede müthiş bir hareket olacaktır. 6 il birbiri ile sürekli olarak irtibatlanmış olacaktır. YHT’nin elektrikli olması nedeniyle ve araç kullanım oranında meydana getireceği düşüş sayesinde bu şehirlerdeki hava kirliliğine olumlu etkisi olacaktır. YHT sayesinde trafik kazaları, can ve mal kaybı azalacaktır. YHT sayesinde mazot ve benzinden tasarruf sağlanacaktır. YHT sayesinde bu güzergahtaki iller hızlı, ekonomik, konforlu, güvenli ve çevreci bir ulaşıma sahip olacaktır.

Bu proje devletimiz tarafından yap-işlet-devret olarak ihale edilirse güzergah avantajından dolayı çok taliplisinin olacağını düşünüyorum. Ankara İstanbul YHT güzergahının ülkemiz menfaati için yeniden gözden geçirilmesini ve önerdiğim Ankara-Bolu-Düzce-Sakarya-İzmit-İstanbul güzergahının da değerlendirmeye alınmasını talep ediyorum.”

Ülkemizin menfaati adına bir akademisyen olarak Prf. Dr. Sayın Ayhan Şamandar’ın Ankara-İstanbul YHT hattı ile ilgili yapılmış olan bu fizibilite çalışmaları hakkında belediye başkan adaylarımız ne düşünürler acaba?  Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.