Belediye başkan adaylarına…! (2)

Bu yazıyı 19.04.2018 tarihinde dile getirmiştim.  Cami giderleri ile de ilgilenecek misiniz?                                   

“20-22 Ocak 2014 tarihinde Diyanet İşleri Başkanlığı “İl Müftüleri İstişare Toplantısı”Ankara Bilkent Otelde yapılmıştı. Toplantıya Başbakan Yardımcısı Prof Dr. Sayın Emrullah işler, Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Sayın Mehmet Görmez, Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Prof. Dr. Raşit Küçük, Başkan Yardımcıları, Prof. Dr. M. Emin Özafşar, Porf. Dr. H.Kamil Yılmaz, Dr. Ekrem Keleş, Genel Müdürler, Daire Başkanları ve 81 ilin il Müftüleri katılmıştı. Üç gün süren toplantı üç bölümden oluşuyordu. 1- İl Müftüleri Bölgelerindeki faaliyetleri anlatacaklar; 2- Merkez Birimlerinin sunumları ve Hizmet çıktıları. 3- Türkiye Diyanet Vakfının hizmetleri.

Açılış konuşmasından sonra Diyanet İşleri Başkanlığı Yönetim Hizmetleri Genel Müdürü Kemal Uludağ, Diyanet camiasını ilgilendiren en önemli hususu dile getirmişti!

“5393 sayılı Belediye Kanununun 73. maddesine 16.05.2012 tarih ve 6306 sayılı kanunun 17. maddesi ile eklenen ek fıkrada “…kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaları halinde Belediye meclisi kararı ile yıkılan ibadethane ve yurtların yerine veya ihtiyaç duyulan yerlerde ibadethane ve yurt inşa edilebilir” denilmektedir.

5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu’nun 7.maddesinin (n) bendinde; “Gerektiğinde mabetler ile sağlık eğitim ve kültür hizmetleri için bina ve tesis yapmak, kamu kurum ve kuruluşlarına ait hizmetlerle ilgili bina ve tesislerin her türlü bakımını, onarımını yapmak ve gerekli malzeme yardımı sağlamak” belediyelerin görevlerindendir.

Aynı kanunun “İlçe ve ilk kademe belediyelerinin görev ve yetkileri şunlardır” başlıklı 7.  Maddesinin (d) bendinde “birinci fıkrada belirtilen hizmetlerden; otopark, spor, dinlenme ve eğlence yerleri ile parkları yapmak. Yaşlılar, engelliler, kadınlar, gençler ve çocuklara yönelik sosyal ve kültürel hizmetler sunmak. Mesleki eğitim ve beceri kursları açmak, mabetler ile sağlık, eğitim, kültür tesis ve binalarının yapım, bakım ve onarımı ile kültür ve tabiat varlıkları ve tarihi dokuyu korumak, kent bakımından önem taşıyan mekânların işlevlerinin geliştirilmesine ilişkin hizmetler yapmak” hükümleri yer almaktadır.

Söz konusu Kanun maddeleri incelendiğinde, Müftülük Hizmet binaları, Kur’an Kursları ve Camilerin yapım, bakım-onarım, temizlik, güvenlik, çevre düzeni vb. konularda belediyelerle işbirliği yapılabilmekte ve belediyelerin imkanlarından faydalanma söz konusudur.

… Sayın Genel Müdürümüzün İl Müftülerine en büyük müjdesi ise, “2014 Ocak ayından itibaren Yatılı Kur’an Kurslarının tüm giderleri devlet bütçesinden ödenecektir.” Bu müjde Diyanet camiası için hem sevindirici bir haber, hem de büyük bir külfetten kurtuluş reçetesi olmuştur. Camiamıza hayırlı olsun. Bu kanunun çıkmasında emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunarız. Allah razı olsun… “İl Müftüleri İstişare Toplantısı”nda yapılan konuşmalardan çıkarılan notlardır.

***

“5393 saylı Belediye Kanunu 73. Madde: (Ek fıkra: 16/5/2012-6306/17 md.) Büyükşehir belediyelerince, kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan edilen alanlar ile 5366 sayılı Kanuna göre yenileme alanı ilan edilen alanlarda veya bu Kanunun 75 inci maddesine göre kamu kurum ve kuruluşları ile protokol yapmaları hâlinde, büyükşehir belediye meclisi kararı ile, yıkılan ibadethane ve yurtların yerine veya ihtiyaç duyulan yerlerde ibadethane ve yurt inşa edilebilir. Kentsel dönüşüm ve gelişim projesi kapsamındaki işler, kamu idareleriyle 75 inci madde çerçevesinde ortak hizmet projeleri aracılığıyla gerçekleştirilebilir.

Diğer kuruluşlarla ilişkiler:

Madde 75- Belediye, belediye meclisinin kararı üzerine yapacağı anlaşmaya uygun olarak görev ve sorumluluk alanlarına giren konularda;

a) Mahallî idareler ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarına ait yapım, bakım, onarım ve taşıma işlerini bedelli veya bedelsiz üstlenebilir veya bu kuruluşlar ile ortak hizmet projeleri gerçekleştirebilir ve bu amaçla gerekli kaynak aktarımında bulunabilir. Bu takdirde iş, işin yapımını üstlenen kuruluşun tâbi olduğu mevzuat hükümlerine göre sonuçlandırılır.

b) Mahallî idareler ile merkezî idareye ait aslî görev ve hizmetlerin yerine getirilmesi amacıyla gerekli aynî ihtiyaçları karşılayabilir, geçici olarak araç ve personel temin edebilir.” Bu yazı belediye başkan adayları için bilgi ve hatırlatma amaçlı yazılmıştır. Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.