Otobüs durakları - 3D yazıcı ile ev!

Otobüs durakları!

Aydınpınar caddesinde köylere yolcu taşıyan minibüslerin yıllardan beri kullandıkları bir durak vardı. Orası hala çok kalabalık bir yer olarak kullanılmaya devam ediyor. Vatandaşlarca merkez haline getirilen o noktaya uygun bir yere minibüs durağı gerekmez veya yakışmaz mı? Çoban kavşağı ile Hamidiye camii arasındaki yan yolda belediyeye ait otobüs durağı var mı? Varsa olup olmadığı belli değil. Yoksa o araya da uygun bir yere otobüs durağı gerekmez mi? Orası çok yoğun bir yer. Çoban kavşağında otobüslerden inen bir vatandaş diyelim ki elinde yük var, kadının elinde veya kucağında bebeği var nerede ve nasıl bekleyecek otobüsü? Bu konuda bir çalışma yapılırsa iyi olur. 

Aydınpınar caddesinde köylere yolcu taşıyan minibüslerin yıllardan beri kullandıkları (Aydınpınar Eczanesinin güney tarafı) bir durakları vardı. Orası hala çok kalabalık ve canlılığını muhafaza ediyor. Vatandaşlarca merkez haline getirilen o noktaya uygun bir yere minibüs durağı gerekmez veya yakışmaz mı?

Şehirlerarası otobüs terminali yapılınca tüm köy otobüs veya minibüsleri terminale gitmek zorunda bırakılmıştı. Mesela; Otluoğlu, Küçük Ahmetler, Hacı Ahmetler, Bataklıçiftliği, Büyük Mehmetler, Kızılcık, Ozanlar, Hocaoğlu, Duraklar, Yeni Karaköy, Kuşaçma, Turaplar, Konaklı, Develibesni, Ballıca, Çınarlı, Çakırhacıibrahim, Kavakbıçkı, Aydınpınar, Gölormanı vb. köy otobüs veya minibüslerinin kalkış ve iniş yeri orasıydı. Her ne kadar köy minibüsleri terminale gitmeye zorlansa da yine orası hala durak olarak kullanılıyor. Çünkü o yöre halkının çoğunun terminalde işi olmaz. Köy minibüsleri Belediyeyi de kırmamak adına sıkıntı olmasın diye terminale uğruyor ama minibüsler yolcularını yine oradan yani eski durak yerinden alıyor.

O yörenin halkı otobüs veya minibüslerini yıllarca güneşte, sıcakta, yağmurda, çamurda, karda, ayazda, rüzgarda, fırtınalı havalarda hep orada beklediler ve hala da bekliyorlar!

Peki talep nedir? Yaşlısı, hastası, kadını, erkeği, çocuklusu, hamilesi, elinde yükü, bebeği olan insanlar orada her türlü hava şartlarında otobüs veya minibüs bekliyorlar. Allahaşkına oraya kapalı, klimalı, büyük bir otobüs durağı yakışmaz mı? Belediye ilgililerinin duaya, partinin seçimlerde hiç mi oy’a ihtiyacı olmaz. Kim ilgilenecek bu işlerle?

Yine bu köşeden 01.10.2019 tarihinde “Kapalı, klimalı otobüs durakları!” Ara başlıklı yazımda; “Geçtiğimiz günlerde Halk otobüsüyle Düzce Üniversitesi kampüsüne gitmiştim. Kampüste işimi bitirdikten sonra otobüs durağında beklemeye başladım. Beklediğim durak hem büyük, hem kapalı, hem de klimalıydı. Yazın serin, kışın sıcak. Bu duraklardan şehir merkezine de yapılamaz mı? Belki her tarafa olmaz ama özellikle yolcuların yoğun olduğu bazı merkezi duraklara veya D-100 kenarında mesela Olimpiyat kavşağı vb. yerlerde otobüs bekleyenler yolcular için çok yerinde bir hizmet olur diye düşünüyorum.” Bu konuda da bir çalışma buna karşı çıkan olur mu?

15.03.2018 tarihli basından.

3D yazıcı ile ev yapıldı!

Ülkemizde ABD ve bazı yoksul ülkelerdeki kadar ciddi bir sorun olmasa da, evsizlik çağımızın en önemli sorunlarından bir tanesi. Bir grup girişimci ise bu sorunu teknoloji ile çözmeye kararlı görünüyor. ABD’li bir şirket, “herkes için ulaşılabilir güzel evler” mottosuyla yepyeni bir ev inşası metodu geliştirmiş.

Evsizlik ve yoksulluk bazı ülkelerde oldukça ciddi bir sorun halinde. Peki bunun çözümü teknoloji ile mümkün mü?

3D yani üç boyutlu yazıcı teknolojileri özellikle son beş yılda çok daha ulaşılabilir ve çok daha yetenekli hale geldi. Endüstriyel prototip üretimi ihtiyacını karşılamak için kullanılan 3D yazıcılar, günümüzde artık isteyen herkesin evine alabileceği ve evinde çoğu objeyi üretebilmesine imkan tanıyabilir hale geldi. Vizyon sahibi bir şirket ise bu teknolojiyi bambaşka bir alanda kullanabileceğimizi vaat ediyor.

3D yazıcı mantığı ile çalışan bir makine ile, çimento kullanarak ev yapılabiliyor. Ancak bu tek başına yeterli değil elbette. Şirketin iddiası, 75 metrekare büyüklüğündeki bir evi, 24 saatten az bir sürede ve alışılmış inşaat yöntemlerinden en az %50 daha ucuza yapabilmek. 75 metrekarelik tek katlı bir yapıyı inşa etme maliyetinin 4000 dolardan daha az olduğu iddia ediliyor.

***

3D yazıcıyla ev yapılabiliyorsa biz bir otobüs durağı mı yapamayacağız Allahaşkına? İstenirse olur. Neden olmasın ki? Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
2.01.2020
23:59

sayın atasever sizin düzcenin gelişmesi için önder bir kişilik odugunuzu düzce kamuoyu biliyor ama düzce kamuoyunun merak ettigi konuları yetkililer sorarmısınız düzceye düzcespora büyük stadyum ne zaman yapılacak düzcede fuar alanı kongre merkezi yapılacakmı kardüz kayak merkezi efteni tabiat parkı efteniotelin durumu olimpiyat hazırlık merkezi kurugöle futbol takımları kamp merkezi dekovil düzce uçagı düzce trafik park sorunu çevre yolları konuralp cazibe merkezi ne zaman açılacak bunu gibi konları düzce kamuoyu merak ediyor bilgilemdirirsemiz sevinirim teşekkürler

Katılıyorum   Katılmıyorum
%82,61
fatih soyer


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.