Eski Atatürk İlkokulu-Köylerde kullanılmayan Kamu binaları!

Atatürk İlkokulu’nun eski binası neden güçlendirilmez?

1999 Düzce depreminde Nusrettin Mahallesinde bulunan Atatürk İlkokulu’nun eski binası da hasar almıştı. Atatürk İlkokulu’nun eski binası bir ara Bilsem tarafından kullanılıyordu. Bildiğim ve gördüğüm kadarı ile o okul şu anda boş. Neden?

Edindiğim bilgiler; Adı geçen okulun güçlendirilmesi gerektiği ile ilgili raporun ilgili mercilere verildiği ve güçlendirilebilmesi için parasının da olduğu şeklinde. Raporu olan, güçlendirme ile ilgili parası da olan Atatürk İlkokulunun eski binası neden güçlendirilmez?

Türkiye Odalar Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 24.11.2012 tarihinde Düzce’ye yaptıkları ziyarette 24 derslikli bir okul sözü vermişti. Okul inşaatı yapıldı bitti ve okul 2017-2018 tarihinde eğitim öğretime açıldı. 24 derslikli okulda 2018-2019 yılında toplam 700 öğrenci eğitim-öğretim görüyordu. Yeni yapılan bina bildiğim kadarı ile öğrenci sayısı fazla olduğu için yeni okul da halen yetersiz, sınıflar çok kalabalık durumda! 

Konu ile ilgili 08.05.2018 tarihinde bir sefer daha yazmıştım. Bir daha yazıyor ve soruyorum? Güçlendirilmesi gereken ve parası da hazır olduğu halde adı geçen Atatürk İlkokulunun eski binası neden hala güçlendirilmez?

Köylerde, Kamuya ait binalar ne amaçla kullanılabilir?

Köylerde yapılmış olan ve yıllarca hizmet vermiş olan okullar, ilköğretim okulları 8 yıla çıkarıldıktan sonra boşa çıkmıştı. Daha sonra aynı okulların bakım ve onarımı yapıldı. Yine içi doldurulmadığı için boşta kaldı.

Peki ne yapmak lazım? Boş olarak duran bu binalar bazı köy muhtarları tarafından ihtiyaç gösterilerek Milli Eğitim Bakanlığından alındı. Alındı ama şartlı. Nedir o şart? Ticari amaçla kullanılmamak üzere köy muhtarlığı o binaları; Muhtarlık binası, Köy Konağı, Halk Eğitim Merkezlerinin, Müftülüklerin, Tarım Müdürlüklerinin kurs yeri, Sağlık Müdürlüklerinin halkı bilgilendirme yeri, sergi merkezi vb. amaçlarla kullanılıyor veya kullanılabilir.

Eski okul binalarının bir de lojmanları var. Bu binalar ne olacak? Eski okul lojmanları ikamet amaçlı olarak ihtiyacı olan vatandaşlara kira karşılığı neden verilmiyor? Herkesin bildiği gibi boş kalan binalar olduğu yerde eskir ve çürür. Bu binaların kira parasını kim alacak? Diye bir soru akla gelebilir. Bu tür paraların devlet tarafından nasıl alınacağı ve kimlerin alabileceği bellidir!

Bu binalar ticari amaçla kullanılamayacaksa, insanımızın kendisine lazım olmayan bir ev eşyasını evinin bir köşesinde veya çatısında saklamaya benzer. Bu eşyalar saklandığı yerde ya çürür ya da bir gün hurdacıya gider. Bu durumun mantıklı bir izahı var mı? Kullanılmayan bina yer işgal eder, kafalarda sorumluluk işgali yapar. Kullanılmıyorsa yıkın gitsin!

Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.