Belediyenin su faturaları problemi!

Su faturaları konusunda vatandaştan gelen tepkiler üzerine Düzce Belediyesine gittim. Konu ile ilgili edindiğim bilgiler aldım. Aldığım bilgi notunu da anladığım kadarı ile sizlerle paylaşıyorum.

Cumhurbaşkanlığının 22.03.2020 tarihli 2020/4 genelgesine istinaden Covid-19 salgının ülkemizde yayılımının en aza indirilmesi amacıyla çalıştırılma biçimine bakılmaksızın uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma ve esnek çalışma sistemine uygun olarak Düzce Belediyesinde 27.03.2020 tarihinde dönüşümlü çalışmaya geçilmiştir. Bu sebeple kurumda endeks okuma personelleri esnek çalışma sistemine geçmiştir.

16.04.2020 tarihli 7244 sayılı kanun 1. Madde, e bendi hükmü şu şekildedir. “Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve bağlı kuruluşlarının konutlara ve faaliyetleri durdurulan veya faaliyette bulunamayan işyerlerine ilişkin su tüketimine bağlı alacakları, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 3 aylık döneme ilişkin tahsil edilmesi gerekenlerle sınırlı olmak üzere belediye meclisi tarafından 3 ay ertelenebilir. Bu süreler, bitiminden itibaren 3 aya kadar belediye meclisince uzatılabilir. Bu alacaklar ertelenen süre sonunda, ertelenen süre kadar aylık eşit taksitler halinde, herhangi bir gecikme zammı ve faiz uygulanmadan tahsil edilir.”

Yukarıda belirtilen sebeple Düzce Belediyesi Mali Hizmetler Müdürlüğü ve Düzce Belediyesi aşağıdaki kıstaslara göre faturalandırma yapmış. 

Belediye Korona Virüs salgını nedeniyle yaklaşık üç ay en az sayıda personel ile görev yapmış. Vatandaşın suyunu kesmemiş, üç aylık su faturasını toptan istememiş, su fatura ödemelerini 3 ay ertelemiş. Mükellefler içinde düzenli ödeme yapmak isteyenlerin talebi karşılanmış. 2020 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında su tahakkuklarını son bir yılın aylık ortalaması m3 üzerinden meskenlerde %100, işyerinde ve diğerlerinde %25 oranında res’en belirlemiş.

2020 yılı Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında yapılan tahakkukların son ödeme tarihlerini aşağıdaki gibi düzenlemiş.

Nisan ayı su faturası son ödeme tarihi 31.07.2020 - Mayıs ayı su faturası son ödeme tarihi 31.08.2020 - Haziran ayı su faturası son ödeme tarihi 30.09.2020 tarihi olarak belirlenmiş. 

Aşağıda verilen örnek bu bilgiler göz önünde bulundurularak hazırlanmıştır.

ÖRNEK: Meskenlerde harcanan suyun faturası son 12 ay ortalaması göz önünde bulundurularak %100 olarak uygulanmış.

Geçtiğimiz yıl bir ayda ortalama olarak diyelim ki 12 m3 su harcamışız. Yani içinde bulunduğumuz yılın Nisan ayı içinde 12 m3 su harcanmış olarak tahakkuk ettirilmiş. Aslında gerçek tüketim: 13 m3 (25 günlük)

Mayıs ayı içinde 12 m3 su harcanmış olarak tahakkuk ettirilmiş. Aslında gerçek tüketim: 14 m3 (35 günlük)

Haziran ayı içinde 12 m3 su harcanmış olarak tahakkuk ettirilmiş. Aslında gerçek tüketim: 14 m3 (30 günlük)

Yukarıdaki örneğe göre 3 aylık tahmini tüketim 36 m3. Ama aslında gerçek tüketim 41m3’tür. Temmuz ayı içinde 12 m3 su harcanmış olarak tahakkuk ettirilmiş. Aslında gerçek tüketim: 7 m3 (10 günlük) Bu duruma göre aylık tahmini tüketimden önceki 3 ayın kalan borç tutarı: 5 m3 oluyor.

Bu abone 3 ay içinde gerçekte 41 m3 su tüketmiş ancak idare otomatik olarak bu aboneye 36 m3 yani 5 m3 eksik su faturası tahakkuk ettirmiş görünüyor. Temmuz ayında ise abone 10 günde 7 m3 su tüketmiştir. Daha önceki 3 ayda tahakkuk edilmeyen 5 m3 su 36 m3 suya ilave edilerek 41m3 olarak su faturası düzenlemiş.

Bu örneğin tersini düşünün üç ayda tahmini toplam tüketim 36 m3 yerine, gerçek tüketimin 30m3 olarak su harcandığını düşünün. Fatura aynı mantıkla eksiltilerek tahakkuk ettirilmiş. Yani belediye vatandaştan kullanmadığı suyun parasını almamış. Alması gereken parayı Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında almak üzere yaymış. Buna rağmen bir haksızlık olduğunu iddia eden vatandaş varsa belediyeye gelip, kendilerine mağdur olduklarını bildirdiklerinde yardımcı olduklarını ve olacaklarını belirtmişlerdir.

NOT 1: Korona virüs salgını sebebiyle 3 ay otomatik tahakkuk işlemi yapıldığından su tüketiminin m3/gün üzerinden kıyaslama yapılması sağlıklı değildir. Abonenin Nisan, Mayıs, Haziran ve Temmuz ayları olmak üzere 4 ay ortalama üzerinden kıyaslama yapmasında fayda vardır.

NOT 2: Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında aboneye 12 aylık ortalama m3 tahakkuk ettirilmiştir. Ancak otomatik tahakkuk günleri aylara göre farklılık göstermiştir. M3 miktarı sabit olmasına rağmen gün farkından dolayı evsel atık tutarı farklılık göstermektedir. Toplamda abonenin zararı bulunmamaktadır. Eylül ayı itibariyle abonenin su faturaları eskisi gibi düzene gireceği belirtilmiştir.

Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
6.08.2020
13:30

Nisan Mayıs Haziran faturalarım 68,54,58 TL Temmuz 132 TL . Birileri yanlış hesap mı yapıyor. Yoksa hesapları su parası üzerinden mi düzeltiyorlar?

Katılıyorum   Katılmıyorum
%61,76
ömer


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.