Çocuklarda Mevsimsel Geçişlere Dikkat

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıfat Can Öztürk, mevsimsel geçişlerde en çok rastlanan çocuk hastalıklarını anlattı, kulaktan dolma bilgilerle ailelerin asla vitamin kullanmamasını istedi.

 

 

Düzce Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Rıfat Can Öztürk Çocuklarda öksürüklere dikkat çekti, ailelerin ne zaman hekime başvurmaları konusunda bilgiler verdi.

Öztürk: ?Çocukluk dönemindeki en büyük sıkıntı bu mevsim geçişleridir. Bu dönemde yaşadığımız en büyük sorun çocuklardaki gece öksürüklerinin başlamasıdır. Ateş yüksekliği olmadan gece uyandıran öksürükler ve gün içerisinde öksürüklerin yaşanması, çocuklarda alerjik öksürük olabileceğinin en büyük göstergesidir. Ailelerin ne zaman hekime başvuracaklarını, ne durumlarda ilaç kullanacaklarını ayırt etmeleri lazım. Çocuğunuz uyandığı ilk yarım saatte öksürüyor, gün içerisinde bu oran azalıyorsa veya gece yattıktan sonra öksürük başlıyorsa bu çocukta alerjik öksürükten şüphelenmek lazım?

Bu rahatsızlığa yakalanan çocukların odalarındaki nem ve sıcaklık dengesinin ayarlanmasını, odalarında toz barındıracak eşyaların olmamasını öneren Öztürk, hasta çocukların okula gönderilmemesinin uygun olacağını ifade etti.

?En büyük sıkıntı kreş ortamıdır. 5 yaş altında bir çocuk, bahar geçişinde kreşe gidiyor ve alerjik altyapısı da varsa, öksürük problemi veya diğer alerjik sıkıntıları yaşayabiliriz. Bize düşen en önemli görev hasta çocuğu kreşe yollamamaya çalışmak, evde gerekli bakımı gerçekleştirmek ve gerekli ilaçları uygun sürelerde kullanmak gerekiyor.?

Bağışıklık sisteminin fazla zorlanmaması gerektiğini belirten Dr. Rıfat Can Öztürk, Çocukların hasta olma durumunu daha aza indirmek için yapılabilecekleri aktardı.

?Çocuğumuzun beslenmesine çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çocuğunuz düzenli olarak 3 öğünü tüketiyorsa, sebze ve meyve tüketimi yerindeyse, bunun yanında biraz da yeşillik tüketiyorsa bağışıklık sistemine gerekli katkıyı yapmış olursunuz. Çocuğunuzun beslenmesini yeterli bulmuyorsanız öncelikle bir değerlendirme yapılmalıdır. Ailelere en önemli tavsiyemiz, kendi başlarına veya etraftan duyulan bilgilerle bir vitamin kullanılmamasıdır. Vitamin de bir ilaçtır. Gereksiz kullandığımızda çocuğumuza faydadan daha çok zarar verebilir. Çinko ve Balık yağı dediğimiz Omega3 destekli vitaminlerin kullanılması faydalı olacaktır.?

Öztürk, normal öksürük ve boğma öksürüğün nasıl ayırt edileceği hakkında da bilgi verdi.

?Bahsettiğimiz gece öksürükleri genellikle boğmaca tarzında gelişir. Çocuk yattıktan 30 dakika kadar sonra içi dışına çıkacak kadar öksürebilir. Normal öksürük diyebilmek için; bir haftadan az sürmesi, gün içine yayılmaması ya da gece uykuları bölmemesi lazımdır. Bunlar dışında bir öksürüğümüz varsa kronik öksürüğe kayıyor olabilir veya çocuğun alerji, geniz eti veya burun iltihabı olabilir. Boğmaca öksürük genellikle küçük çocuklarda görülür. Ufak bir ateş eşlik edebilir. Aralıksız, kesintili bir öksürük vardır. Öksürüktür, griptir, bahardandır, bir şey olmaz demeden önce dikkat etmemiz gereken konuları bilip, bu doğrultuda hekime başvurmak veya evde tedavi etmek konusunda karar verilmelidir.?


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.