Diyabetli yaşamı boyunca planlanmış bir bakım sürdürmek zorundadır. Bu bakımın ve tedavinin sürdürülmesinde uzman yardımı almak gerekir. Diyabet bakımı hasta merkezli bir ekip yaklaşımını zorunlu kılar. Bu ekibi hekim, hemşire, diyetisyen oluşturur. Tabii ki ailede bu ekibin önemli bir parçasıdır.
Ailenizde diyabet öyküsü varsa normalden fazla yemek yeme, doymama hissi , sık idrara çıkma ,ağızda kuruluk , aşırı su içme isteği , yaraların normalden geç iyileşmesi gibi belirtileriniz varsa ve 40 yaş sonrası herkesin hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
Hekim tarafından diyabet tanısı konulmuş kişiler, hekim yönlendirmeli olarak biz hemşire ve diyestiyen tarafından kişiye özel plan oluşturulur.
Hemşire, diyabetliye bire bir eğitim düzenler ve diyabetlinin eğitim bakım gereksinimlerini değerlendirir. Diyabet bakımını ve tedavi planını uygulamada bireylere yardımcı oluruz. Kişi insülin kullanıyorsa insülin bölgeleri ve uygulama şeklini anlatırız. Diyabetlilerimizin kontrol tarih takibini yaparız. Yara bakımı, ayak bakımı, bölgesel morluk ve tırnak yapısında değişiklikler var ise hekimin belirlediği tedavi doğrultusunda kişilerin bakımını yaparız.Uzun dönem diyabet komplikasyonlarını önlemek hedefimizdir.
Sağlıklı günler dilerim.
Özel Fatma Hatun Hastanesi Başhemşire Hilal Atasever