Enerji içeceği hakkında bilmeniz gerekenler

Severek tükettiğimiz enerji içecekleri gerçekten sağlığa zararlı mı? Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu enerji içeceği gerçeklerini anlattı.

Enerji içecekleri son yıllarda oldukça popüler. Halı saha maçlarından önce, kafelerde, eğlence mekanlarında sıklıkla tüketiliyor. Ham maddesi konusunda ise zaman zaman tartışmalar oluyor. Bir diğer tartışma ise enerji içeceklerinin sağlıklı olup olmadığı hususunda. Hipertansiyon, EECP - Kansız Bypass Tedavisi, Obezite Tedavisi, Hastalıkların Geriye Çevrilmesi konusunda uzman olan Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu, enerji içecekleri hakkında kritik noktalara parmak bastı.  

 

ENERJİ İÇECEĞİ SAĞLIKLI MI?

 

Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu YouTube kanalında paylaştığı bir videoda; enerji içeceğinin zararlarına dikkat çekti. Yörükoğlu, "Enerji içecekleri ana etken maddeleri, kafein ve şeker olan suni içeceklerdir. İçeriklerindeki diğer unsurların enerji verdikleri konusunda bilimsel bir dayanak yoktur. Yüksek miktarlara kafeinin başta kalp atım düzensizlikleri olmak üzere ciddi yan etkileri ve tehlikeleri vardır.

 

Enerji içeceği hakkında bilmeniz gerekenler; Bir daha ağzınıza bile sürmeyebilirsiniz 

 

ENERJİ İÇECEĞİ HAKKINDA BİLMENİZ GEREKEN GERÇEK

 

Spor ile ilişkilendirilen enerji içecekleri hakkında yanlış bir algıya değinen Yavuz Yörükoğlu, "Bu içeceklerin reklamasyonunda doğrudan olmasa da spor ile ilişkilendirme çabaları vardır ama kutuların üzerinde ufacık harflerle spor içeceği olmadığı yazılmaktadır. Bu içecekler öte yandan müzik ve eğlence ile ilişkilendirilmekte ama yine kutuların üzerinde alkol ile birlikte kullanılmaması gerektiği yazılmaktadır." dedi.
 

ENERJİ İÇECEĞİ ZARARLI MI?

 

Enerji içeceği, yorgunluk ve uykusuzluğa karşı kısa süreli bir canlılık sağlayan, genellikle kafein, şeker, taurin, guarana gibi maddeler içeren bir içecektir. Peki enerji içeceği zararlı mıdır? Bu sorunun cevabı, enerji içeceğinin içeriği, miktarı ve tüketen kişinin sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Ancak genel olarak, enerji içeceği tüketiminin bazı olumsuz etkileri olduğu bilinmektedir.


- Enerji içeceği, yüksek miktarda kafein içerdiği için, kalp ritmini, kan basıncını ve vücut ısısını artırabilir. Bu da kalp krizi, felç ve ölüm riskini yükseltebilir. Özellikle kalp hastalığı olanlar, hamileler ve çocuklar enerji içeceği tüketmekten kaçınmalıdır.

 

- Enerji içeceği, şeker oranı yüksek olduğu için, kilo alımına, şeker hastalığına ve diş çürümesine neden olabilir. Ayrıca şekerli içeceklerin uzun süreli tüketimi karaciğer yağlanmasına ve böbrek hasarına yol açabilir.

 

- Enerji içeceği, taurin, guarana gibi uyarıcı maddeler içerdiği için, sinirlilik, huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı, titreme ve kas krampları gibi yan etkilere neden olabilir. Bu maddeler aynı zamanda beyin fonksiyonlarını ve ruh halini de etkileyebilir. Örneğin, enerji içeceği tüketimi depresyon, anksiyete ve bağımlılık riskini artırabilir.

 

- Enerji içeceği, alkol veya ilaçlarla birlikte tüketildiğinde, tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Alkolün etkisini maskeleyen enerji içeceği, daha fazla alkol tüketimine ve zehirlenmeye neden olabilir. Ayrıca enerji içeceği ile alkol veya ilaçların etkileşimi kalp ritmini bozabilir veya solunum problemlerine yol açabilir.

 

Enerji içeceği hakkında bilmeniz gerekenler; Bir daha ağzınıza bile sürmeyebilirsiniz


REDBULL GÜVENLİ DİYOR

 

Redbull.com.tr'de yer alan bir blogta ise enerji içeceklerinin güvenilir olduğuna vurgu yapılarak "1 kutu Red Bull Enerji İçeceği 37,5 mg kafein içerir. Bu bir fincan siyah demeleme çayın kafein miktarına yakındır. Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) enerji içeceklerinin içeriklerinde endişe edilecek bir şey olmadığına karar vermiştir. 2015 ve 2017 yılında Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu (EFSA) enerji içeceklerinin ve içeriklerinin güvenli olduğunu onaylamıştır. Red Bull enerji içeceğinin içinde ne varsa tamamı kutuların üzerinde belirtilmiştir." noktası vurgulandı. 


Kaynak: Redbull.com.tr, Prof. Dr. Yavuz Yörükoğlu YouTube kanalı 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.