Tarımsal Planlamada İlk Geri Adım

Tarım Kanunu değiştirilerek tarımsal üretimin izine bağlanması ve üretimin planlanması ile ilgili ilk düzeltme meyve dikimi yasağında yapıldı.

Üreticilerin tepkisine rağmen yasa ve ilgili yönetmelikle yüzde 6 eğimin altındaki yerlerde meyve dikimi yasaklandı. Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinin devreye girmesi ile meyve dikim yasağı 1 Ocak 2024’e kadar ertelendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı, yasağın ertelenmesine ilişkin yazıyı 81 Tarım ve Orman iİ Müdürlüğüne, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğüne, Hayvancılık Genel Müdürlüğüne, Balıkçılık  ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğüne gönderdi.

Erteleme 81 İl Müdürlüğüne bildirildi 
Bakan adına Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen imzası ile gönderilen yazıda şu bilgilere yer verildi: “Tarım sektörü ile ilgili politikaların tespit edilmesi, planlanması ve koordinasyonuna ilişkin yetkilendirmenin düzenlendiği 5488 sayil Tarım Kanunu’nun 7’nci maddesi, 05.04.2023 tarih ve 32154 Sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 7442 sayılı Kanun ile değiştirilmiştir. Hazırlanan “Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik” 14 Eylül 2023 tarih ve 30309 sayılı Resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Söz konusu Yönetmeliğin “Teknik komite oluşumu, görevleri, çalışma usul ve esasları” bashi altında yer alan 7’nci maddesi birinci fıkrasında “iİ bünyesinde Valilik oluru ile teknik komite oluşturulur.” hükmü yer almaktadır.

Yasak 1 Ocak’tan itibaren uygulanacak
Bu kapsamda ilgili yönetmeliğin 13’üncü maddesinin 3’üncü bendinde yer alan ” dikili tarim arazilerinde asgari tarımsal arazi büyüklüğü altında kalan alanlar hariç olmak üzere eğimi yüzde altının altında olan arazilerde yeni meyve bahçesi tesisine izin verilmez.” hükmünün 01/01/2024 tarihinden itibaren uygulanması ve 7’nci maddesi gereğince İl Müdürlüğünüzde “Teknik Komite”nin oluşturulması/kurulması, Teknik Komitenin kurulduğuna dair bilgiler ile komitede yer alan üyelere ve tarımsal üretim planlama birim sorumlusuna (il sorumlusu) ait bilgilerin Ek’te yer alan tabloya uygun olarak 20 Ekim 2023 tarihi mesai bitimine kadar Tarım Reformu Genel Müdürlüğüne gönderilmesi hususunda; gereğini ve bilgilerini rica ederim.”

Üreticiler karşı çıkmıştı
Yasa değişikliği ve yönetmelik taslağı yayınlandıktan sonra özellikle Adana’daki üreticiler meyve dikimine getirilen yasağa karşı çıkmış bunun için bir zamana ihtiyaç olduğu bakanlığa bildirilmişti.  ancak bakanlık üreticilerin uyarısını dikkate almadı. Milletvekilleri devreye girince meyve dikim yasağı 1 Ocak 2024’e kadar ertelendi.

Teknik komiteler 20 Ekim’e kadar belirlenecek
Yazıda da ifade edildiği gibi il bazında kurulması öngörülen teknik komitelerin 20 Ekim 2023 tarihine kadar, yani bir haftada belirlenerek bakanlığa bildirilmesi gerekiyor.

Üreticinin görüşü neden dikkate alınmadı?
Hep söylediğimiz gibi Tarım ve Orman Bakanlığı bu tür düzenlemeler sektörün görüşlerinin mutlaka alınması ve katılımcı bir anlayışla hazırlanması gerekiyor. Sektörden görüş istendi ama dikkate alınmadığı anlaşılıyor. Tarımsal üretim planlaması Yönetmeliği daha uygulanmadan ilk delik açılmış oldu. Muhtemelen bundan sonra da bazı konularda geri adımlar atılacak öyle olunca da uygulanma şansı kalmıyor.

Üretici ertelemeden memnun 
Konuştuğumuz üreticiler, fidan alımı, bağlantısı yaptıklarını ve meyve dikimi hazırlığındayken ani bir kararla yasaklamanın önlenemez ekonomik kayıplara neden olacağını belirterek yasağın 1 Ocak 2024’e ertelenmesinin üreticiye nefes aldıracağını ifade ediyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://duzcetv.com sorumlu tutulamaz.